Jak zpracovat jedlé kaštany | 4 recepty
Jedlé kaštany se jedí pečené jen tak, nebo se dále zpracovávají buď pečené či vařené. Vyrábí se z nich například náhražka nugátu. Před pečením, vařením necháme kaštany několik hodin namočené ve vodě. Nařezávají se na vypouklé straně a pečou v troubě na plechu. Správně upečený kaštan krásně voní a slupka jde lehce odstranit. Kaštany se musí loupat horké, po vychladnutí to již nejde. Kaštany se používají v kuchyni při výrobě cukrovinek, nádivek do drůbeže, kaštanového pyré, melou se na bezlepkovou mouku. Kaštany díky obsahu vitaminů a minerálů upravují krevní tlak, čistí játra i ledviny, hodí se pro diabetiky. Zkuste některý z receptů.
Co je potřeba
- jedlé kaštany
- ostatní suroviny podle zvoleného receptu
Krok 1
Připravte si:
- 1 kg očištěných vařených kaštanů
- 70 g moučkového cukru
- 1,5 dl šlehačky
- 1 lžíce rumu
na krém:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g čokolády
- 1 žloutek
na polevu:
- 100 g čokolády
- šlehačka na ozdobu
Pracovní postup:
Uvařené kaštany rozmixujeme nebo umeleme na masovém strojku a propasírujeme přes síto. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kaštanové pyré, ušlehanou šlehačku a všechno společně důkladně promícháme. Na silikonové podložce přes folii vyválíme z hmoty obdélník, natřeme náplní, stočíme a polijeme čokoládou. Necháme ztuhnout v chladu, nakrájíme na porce a ozdobíme šlehačkou. Náplň připravíme utřením všech ingrediencí dohromady.
Krok 2
Připravte si:
- 70 g másla
- 100 g moučkového cukru
- vanilkový cukr
- 300 g mletých vařených kaštanů
- 70 g strouhaných mandlí
- 30 g kandované pomerančové kůry
na obalení:
- směs kakaa a moučkového cukru
Pracovní postup:
Máslo utřeme s cukrem, přidáme mleté kaštany, mandle a pomerančovou kůru. Dobře vypracovanou směs necháme ztuhnout v chladu. Pak tvoříme kuličky, obalujeme ve směsi kakaa a cukru. Můžeme vkládat do malých papírových košíčků.
Krok 3
Připravte si:
- 450 g kaštanů
- 210 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- bílek na potření
- krupicový cukr na posyp
Jak postupovat:
Vařené rozmixované kaštany smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme ztuhnout v chladničce. Ze studeného těsta uštipujeme malé kousky a tvarujeme rohlíčky. Potřeme je bílkem, posypeme cukrem a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C.
Krok 4
Připravte si:
- 500 g kaštanů
- 2 celá vejce
- 300 g mletého vepřového masa
- 2 žemle
- 100 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
- strouhanka
Jak postupovat:
Kaštany uvaříme doměkka, umixujeme, smícháme s žemlemi pokrájenými na kostičky a přelitými mlékem, s mletým masem, vejci, solí a kořením. Přimícháme šlehačku a zahustíme strouhankou.
Kaštany mají nízký obsah kalorií (180 kcal/100 g) a tuku (2 %/100g). Obsahují důležité živiny – sacharidy, minerální látky, vlákninu, bílkoviny, zdravé tuky, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a vitamín C,E. Jsou přirozeně bez cholesterolu.
Proč je zařadit do jídelníčku:
- podporují spalování tuků
- stimulují metabolismus
- podporují trávení
- pozitivní vliv na kardiovaskulární systém
- neobsahují lepek, vhodné pro bezlepkovou dietu
- nízký glykemický index – vhodné pro diabetiky, stabilizují hladinu cukru v krvi
- posilují kosti
- díky obsaženému škrobu a vláknině kaštany zasytí na dlouhou dobu, dokáží zažehnat chuť na sladké.
Nakupujte jen množství, které rychle spotřebujete. Kaštany se nedají dlouho uchovávat.
Vybírejte kaštany s lesklou nepoškozenou slupkou beze stop plísně. Dobře je prohlédněte, malé otvory ve slupce mohou být způsobeny červy.
- Kaštan patří do čeledi bukovitých (příbuzný bukům a dubům) a plody patří mezi skořápkové ovoce.
- 100 g (6 až 7 ks) pokryje téměř třetinu denní potřeby vlákniny.
- Ve vzácných případech může konzumace kaštanů způsobit alergickou reakci. Alergie je klasifikována jako syndrom latexového ovoce.
- I kaštany mají svůj den. Den horkých kaštanů připadá na 14. prosinec.
- Polenta se dříve, než se rozšířila kukuřice, připravovala z kaštanové mouky.
Jedlé kaštany jsou plody stromu kaštanovníku jedlého. Strom se u nás objevuje v zámeckých výsadbách, na jihu Moravy nebo na sousedním Slovensku v teplejších oblastech. Stále častěji je možné ho zakoupit v zahradnictví a zasadit na zahradě. Strom dorůstá výšky až 30 metrů, není teda vhodný pro malé zahrádky.
Kaštany se sklízejí v říjnu, kdy puká jejich hustě ostnatá slupka. Po sklizni se nechávají asi týden uležet, aby se část škrobu v plodech přeměnila v cukry. Nejchutnější jsou do tří týdnů po sklizni. Pokud se uchovávají na Vánoce, musejí být v chladu a v proudícím vzduchu, aby se zabránilo plesnivění.