Jak upéct koláč s javorovým sirupem | recept
Koláč s javorovým sirupem | recept. Pokud jste milovníky medu, určitě oceníte i javorový sirup, který je v tomto koláči použit právě v kombinaci s medem. Tyto sladké pochoutky se skvěle doplňují a společně vytvoří hladkou texturu koláče, který se rozplývá na jazyku. Díky medu povrch koláče snadno zezlátne, proto je třeba ho pečlivě hlídat, aby vám v troubě nezezlátl příliš nebo dokonce nezčernal. Tento netradiční recept není složitý, moučník s javorovým sirupem si tak můžete vychutnat, i pokud nejste příliš zkušení pekaři. Javorový sirup je pak zdraví prospěšný, takže tento koláč můžete mlsat bez větších výčitek.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na těsto:
- 60 g žitné mouky
- 70 g polohrubé pšeničné mouky
- 40 g hnědého cukru
- 120 g másla (nebo jiného tuku, např. hery)
- 1 žloutek
- 2 lžíce ledové vody
- špetka soli
Na náplň si připravte:
- 4 vejce
- 200 ml bílého jogurtu
- 90 ml javorového sirupu
- 80 ml medu
- špetka soli
Krok 1
Jako první si připravíme těsto. Všechny sypké ingredience postupně odvážíme do větší a hlubší mísy. Důkladně je společně promísíme a přidáme k nim žloutek, máslo i lžíce vody. Rukama zpracováváme těsto tak dlouho, dokud nebude hladké a konzistentní. Potom z něj vytvoříme kouli a tu zabalíme do potravinářské fólie a asi půl hodiny necháme odpočívat v ledničce.
Krok 2
Mezitím si připravíme náplň. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Na plech položíme pečící papír a necháme ho chvíli nahřívat v troubě, díky tomu se náplň snadno vsákne do těsta. Do mísy rozklepneme všechna čtyři vejce, přidáme jogurt a zamícháme. V odměrce si připravíme patřičné množství sirupu, ten vlijeme do mísy k vaječné směsi a stejně postupujeme i u medu. Přidáme špetku soli a vyšleháme náplň, aby měla hladkou konzistenci.
Krok 3
Poté vyndáme z ledničky připravené těsto a pomocí prstů ho vmačkáme do koláčové formy. Já používám silikonovou, tu tudíž nepotřebuju vymazávat, ale pokud máte formu s jiným povrchem, tak ji vymažte a vysypte hrubou moukou. Rozehřátý plech pak vyndejte z trouby a položte na něj formu s koláčovým korpusem. Do ní opatrně nalijte náplň.
Krok 4
Plech s koláčem vložte opatrně do rozehřáté trouby a pečte přibližně 40 minut, náplň se krásně zpevní a povrch začne zlátnout. Upečený koláč nechte vychladnout a podávejte nakrájený na řezy. Můžete jej doplnit i zakysanou smetanou. Přeji vám dobrou chuť.