Jak upéct slaný pórkový koláč | recept
Pórkový koláč | recept. Slané koláče z listového těsta patří k tzv. rychlovkám. Listové těsto koupíme buď hotové nebo ho máme v zásobě v mrazničce. Listové těsto se dá zdobit pokaždé jinak a tyto slané koláče jsou chutné teplé i studené. Inspirací byl francouzský quiche, který ale není z listového těsta, nýbrž z křehkého. Ale stejně jako francouzský příbuzný je náš pórkový koláč výborné chuti. Pórkový koláč se hodí jako lehký oběd, svačina nebo pohoštění.
Co je potřeba
- 1 balíček listového těsta - 500 g pórku - 1 kelímek husté zakysané smetany - 2 polévkové lžíce hladké mouky - 1 celé vejce - anglickou slaninu podle chuti - olej - sůl - pepř mletý - tvrdý sýr na strouhání
Krok 1
Očištěný, na půlcentimetrová kolečka nakrájený pórek osmažíme na oleji. Po vhození na pánev jej lehce osolíme, po zavadnutí odstavíme a necháme vychladnout.
Krok 2
Do misky vlijeme zakysanou smetanu a rozšleháme ji s celým vajíčkem a dvěma polévkovými lžícemi hladké mouky. Je-li hmota příliš hustá, rozředíme ji přidáním mléka nebo sladké smetany. Směs by měla mít hustotu řídkého pudinku.
Krok 3
Koláčovou formu nebo plech s vyšším okrajem vypláchneme vodou. Listové těsto obsahuje hodně tuku, proto se forma na pečení nemusí vymazávat tukem ani vysypávat moukou. Těsto rozválíme a povytáhneme ho i do krajů formy, aby náplň nevytekla pod těsto.
Krok 4
Vychladlý pór smícháme se smetanovo-vaječnou směsí a přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Osolíme, opepříme, promícháme a rozetřeme na připravené těsto ve formě. Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C až 220 °C. Podáváme teplý i studený, jak kdo má rád.
Při pečení listového těsta se nesmí otevírat trouba, aby těsto správně lístkovalo.