Jak upéct pomerančové sušenky | recept
Pomerančové sušenky | recept. Příprava sušenek je snadná a hlavně nepotřebujete žádná vykrajovátka nebo formičky. Vystačíte si pouze s vidličkou. Odpadá tedy nepříjemné a zdlouhavé čištění formiček! Recept není můj, je v mé sbírce nový a pochází od kamarádky. Je ale mnou vyzkoušený a pomerančové sušenky jsou chutným zpestřením kolekce vánočního cukroví. Pomerančové sušenky jsou skutečně výborné, určitě si je zamilujete. Dají se jíst čerstvé, to je křupavé, nebo až po týdenním odležení, kdy zvláční. Záleží na vašich chuťových preferencích.
Co je potřeba
na těsto:
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 300 g prosáté polohrubé mouky
- 100 g strouhaných neloupaných mandlí
- 2 vaječné žloutky
- 3 kávové lžičky Maizeny (škrobu)
- 3 kávové lžičky bio pomerančové kůry
- 1 lžička prášku do pečiva
na slepení:
- pomerančová marmeláda
na polevu:
- hořká čokoláda
Krok 1
V prvním kroku si připravíme těsto na sušenky. Máslo a cukr utřeme, přidáme žloutky a vymícháme do pěny. Mouku smícháme s ostatními surovinami a pak po dvou lžících přidáváme do utřené směsi. Důkladně vymícháme. Vznikne hladké, měkké, lepivé těsto. Dáme ho odpočinout na nejméně 2 hodiny do chladu.
Krok 2
Z odleželého těsta si rukou tvarujeme kuličky o průměru1 cm ( ne menší!) a dáme je na pečicí papír trochu dál od sebe. Zubatou částí vidličky kuličky zploštíme na tloušťku 0,5 cm. Pečeme při 180 °C do zezlátnutí okrajů asi 8 až 10 minut.
Krok 3
Ve finále vychladlé placičky slepujeme po dvou pomerančovou marmeládou. Následně si necháme rozpustit hořkou čokoládu ve vodní lázni a sušenky pocákáme rozpuštěnou čokoládou. Takto připravené pomerančové sušenky posypeme mandlemi. Přeji vám sladké mlsání.
Mám vyzkoušený i postup, že všechny suroviny v míse prohnětu dohromady. Je to rychlejší a rozdíl skoro žádný.