Jak upéct mandlové věnečky | recept
Mandlové věnečky | recept. Mandle jako surovina do vánočního pečiva mají vedle oříšků a ořechů široké uplatnění. Nastrouhané se přidávají do těst, celými nebo pokrájenými mandlemi se cukroví zdobí. Tyto věnečky se s mandlovým zdobením již pečou, takže cukroví má jemnou chuť mandlového těsta a mandle na povrchu jsou pražené. Promazávají se meruňkovou marmeládou, která se k mandlím skvěle hodí. Věnečky vypadají hezky ve směsi s ostatními druhy cukroví.
Co je potřeba
- 250 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 200 g strouhaných neloupaných mandlí
- 200 g másla
- trochu strouhané citronové kůry
- na slepení meruňkovou marmeládu
- na ozdobu mandlové lupínky nebo nudličky
- bílek na potření
Krok 1
V první řadě připravíme těsto. Mouku, cukr, mleté mandle promícháme v misce a přidáme změklý, pokrájený tuk se strouhanou citronovou kůrou. Vypracujeme těsto a necháme ho v chladu půlhodinu odpočinout.
Krok 2
Na nepřilnavé podložce těsto vyválíme bez podsypávání moukou. Pomůžeme si papírem na pečení, přes který těsto vyvalujeme na přibližnou tloušťku 2 mm. Vykrajujeme kolečka s otvorem uprostřed a skládáme je na plech na pečení. Plech můžeme vyložit pečícím papírem.
Krok 3
Jednu polovinu koleček potřeme rozšlehaným vaječným bílkem a ozdobíme mandlovými plátky nebo nudličkami. Lehce je rukou přimáčkneme. Všechna vykrojená kolečka následně pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut, dobu je nutné vyzkoušet, záleží na troubě. Lze také péci a později slepovat jedno kolečko plné a jedno sypané s otvorem, urychlíte si práci.
Krok 4
Po upečení a vychladnutí slepujeme vždy jedno kolečko nezdobené a druhé kolečko sypané. Potíráme meruňkovou zavařeninou. Věnečky jsou po upečení křupavé, po krátkém odležení zvláční.