Jak připravit trubičky z medového těsta | recept
Trubičky z medového těsta jsou trochu pracnější na pečení, ale jsou u nás hodně oblíbené. Po uležení a změknutí mají trubičky lahodnou medovou chuť a vždy zmizí jako první. Doporučuji vám přizvat si na pečení kamarádku, práce půjde lépe od ruky. Pracovat s horkým pečeným těstem se musí totiž velmi rychle. Studené těsto nelze svinout do trubičky. Věřím, že i přes pracnost přípravy se tyto trubičky stanou také vaším oblíbeným cukrovím, bez kterého si nebudete umět Vánoce představit.
Co je potřeba
Na těsto:
- 340 g hladké mouky
- 270 g moučkového cukru
- 80 g medu
- 2 vejce
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody
Náplň:
- máslo
- cukr
- rum
Krok 1
Ve vodní lázni ušleháme 2 celá vejce s medem a jedlou sodou. Do ušlehané teplé směsi zapracujeme mouku s promíchaným cukrem. Vznikne nám tuhé těsto, které necháme přes noc v chladničce odpočinout.
Krok 2
Druhý den vyválíme z těsta placku silnou asi 2 mm. Těsto válíme nejlépe na silikonové podložce přes papír na pečení. Z placky vykrajujeme kolečka, která klademe na plech dále od sebe, pečením nabydou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C.
Krok 3
Po upečení necháme plech v troubě s otevřenými dvířky. Plochým nožem nebo špachtlí sejmeme kolečko z plechu a otočíme ho přes cukrářskou trubičku nebo vařečku. Pracujeme velmi rychle, těsto okamžitě tvrdne. V této fázi je nejlepší, jste-li dva, jeden podává, druhý tvaruje.
Krok 4
Trubičky jsou po upečení hodně tvrdé, změknou až po přidání náplně. Na náplň utřeme máslo s cukrem a ochutíme trochou rumu. Konce trubiček máčíme v čokoládě. Plníme týden před konzumací. Dobře je ukryjeme, protože by nemusely vydržet ochutnávky :D