Jak připravit kuličky z nepečeného těsta | recept
Nepečené cukroví | recept. Nepečené cukroví je snadné na přípravu, při jeho tvorbě mohou pomáhat i děti a pomáhají rády, protože na rozdíl od jiných těst toto mohou rovnou ochutnávat. Při přípravě hmoty na nepečené cukroví zužitkujeme i polámané kousky jiných druhů, zbytky čokolády, vanilkového cukru nebo ořechů. Nepečené cukroví proto děláme jako poslední těsně před svátky. Nepotřebuje dlouhou dobu k odležení, dá se jíst druhý den. Nepečené cukroví se většinou tvaruje jako kuličky, ale dá se tvarovat i v tvořítkách na cukroví. Aby nám šly vyklápět, vysypáváme formičky cukrem. Další nenáročný způsob je hmotu rozetřít na plech s vyšším okrajem a pak rozkrájet.
Co je potřeba
Množství surovin je orientační, cukroví nelze zkazit a přidáním různých ingrediencí uděláte více druhů.
- 240 g strouhaných dětských piškotů
- hrst strouhaných ořechů nebo mandlí
- 100 g kakaa
- 200 g másla
- hrst kokosu
- 150 g moučkového cukru
- rum na zvlhčení směsi (nebo sirup)
- (můžeme přidat marmeládu, rozinky, strouhanou čokoládu...)
Krok 1
Všechny suroviny v míse promícháme a utvoříme si „modelovací“ hmotu na nepečené cukroví. Je-li příliš hustá, zvlhčíme ji rumem nebo ovocnou šťávou. Je-li řídká, přidáme piškoty nebo ořechy. Nepoužívám syrová vejce, která jsou v původním předpisu.
Krok 2
Z připravené hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo strouhaných oříšcích. Obalené kuličky vložíme do papírových košíčků a uchováváme je v chladničce. Chceme-li si pohrát, můžeme do kuliček balit například rumové pralinky.
Krok 3
Jiný způsob nepečeného cukroví je krájet hmotu na kostky. Připravíme si dvě těsta, jedno s kakaem, druhé světlejší bez kakaa. Na plech s vyšším okrajem, který je vyložený pečicím papírem, rozválíme tmavou hmotu. Potřeme ji marmeládou a rozválíme na ni světlejší těsto. Povrch polijeme čokoládou. Po ztuhnutí čokolády krájíme nepečené cukroví nožem namočeným v horké vodě na kostičky. Nůž namáčíme v horké vodě proto, aby se nám čokoláda při krájení nelámala. Přeji vám dobrou chuť.
Nepečené cukroví se dělá i z pomletých tatranek nebo oplatek Delissa s kokosovou příchutí.