Jak upéct jednoduché cukroví z kokosového těsta | recept
Jeden z mnoha receptů kokosového těsta na vánoční cukroví používaný v naší rodině. Kokosovým těstem plníme formičky báboviček. Dají se slepit marmeládou s lineckým kolečkem většího průměru než je bábovička, polít bílou čokoládou a zdobit cukrářským zdobením, jako by to byl slaměný klobouk. Nebo polít tmavou čokoládou a ozdobit jako bábovku barevným máčkem. Chybu neuděláte ani když cukroví pouze pocukrujete a necháte tak. Fantazii se meze nekladou a jistě vymyslíte i nějaký jiný způsob zdobení. Cukroví z kokosového těsta vám jistě zachutná.
Co je potřeba
- 190 g másla nebo Hery
- 70 g moučkového cukru
- 1 vaječný žloutek
- 80 g kokosu
- 250 g hladké mouky
- čokoládová poleva
- cukrářské zdobení
Krok 1
Nejprve si připravíme kokosové těsto. Změklé máslo, moučkový cukr a žloutek utřeme do pěny. Přidáme prosátou mouku s kokosem a rukama vypracujeme těsto. Těsto na 2 hodiny odložíme do chladu odpočinout.
Krok 2
Po uplynutí doby potřebné k odležení těsta pokračujeme v práci. Připravíme si formičky báboviček. Nevymazáváme je, kokosová těsta se nelepí a snadno se vyklápějí. Do každé formičky vtlačujeme těsto téměř do roviny, jen s nepatrným důlkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 8 minut. Doba je orientační, záleží na tom, jak trouba peče.
Krok 3
Po vychladnutí zdobíme cukroví podle fantazie. Poléváme čokoládovou, bílkovou nebo cukrovou polevou. Zdobíme cukrovými kytičkami, barevným máčkem nebo kokosem. Pokud jste si na jaře s námi připravili kandované květy, můžete je použít (viz článek: Jak udělat kandované jedlé květy). Cukroví je dobré i obalené v cukru. Kokosové bábovičky byste měli nechat odležet na chladném místě alespoň týden. Krásně se propojí chutě a cukroví bude měkčí.