Jak upéct kokosové cukroví do formiček | recept
Kokosové cukroví | recept. Kokos patří k Vánocům stejně jako vanilka, ořechy, čokoláda a jiné voňavé suroviny. Kokosové cukroví proto na našem vánočním stole nemůže chybět. Kokos to nejsou jen obligátní kokosky, ale i různé druhy plněných i neplněných druhů. Cukroví z kokosového těsta je voňavé a křupavé se svěží chutí. Ve směsi vánočního nebo svatebního pečiva nemůžeme cukroví z kokosu vynechat. Recept je na kokosové cukroví do formiček, je jedno jaký tvar zvolíte.
Co je potřeba
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g strouhaného kokosu
- 200 g másla nebo Hery
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
Na krém:
- máslo
- cukr
- kakao
- rum
- rozmixovaný kokos
Na polevu:
- čokoláda
Krok 1
Připravíme si suroviny na těsto. Všechny suroviny při přípravě těsta by měly mít stejnou teplotu. Sypké suroviny nejprve promícháme samotné, teprve pak přidáme vejce a na kousky pokrájený změklý tuk. Vypracujeme tužší těsto a necháme odležet chvilku v chladu. Nepřidáváme více mouky než je v receptu, snížili bychom kvalitu těsta.
Krok 2
Po vychlazení těsta pokračujeme v práci. Připravíme si formičky. Ty nemusíme vymazávat, kokosové těsto se snadno vyklápí, obsahuje dost tuku. Do formiček vtlačujeme malé kousky těsta a formičky skládáme na plech. Pečeme při 170 °C v předehřáté troubě. Těsto musí zůstat světlé.
Krok 3
Upečené rohlíčky nebo jiné tvary slepujeme k sobě krémem. Na krém si utřeme máslo, cukr, rum a rozmixovaný kokos. Poměr surovin si dejte podle své chuti, přidat můžete také například kakao. Krém stříkáme zdobicím sáčkem s řezanou špičkou, je to rychlé.
Krok 4
Slepené rohlíčky poléváme čokoládovou polevou z čokolády na vaření, nebo vlastní výroby (150 g ztuženého tuku, 3 lžíce kakaa, 100 g cukru ─ rozpustit na mírném teple).
Varianta krému na slepování: 50 g másla, 3 lžíce kokosu, 3 lžíce Salka (slazené kondenzované mléko)