Jak upéct cukroví plněné ořechy | recept
Ořechy plněné krémem jsou oblíbeným drobným cukrovím nejen na Vánoce a svatby. Spojení ořechového těsta a máslového krému je chuťový zážitek. Ořechy se mohou péci z vlašských i lískových ořechů. Lískové oříšky mají jemnější chuť než vlašské. Vlašský ořech zase zajímavěji a výrazněji chutná. V kombinaci s kakaovým těstem je „vlašák“ jednoznačný vítěz. Cukroví se peče ve formičkách, s těstem se dobře pracuje, nelepí se a je tvárné. Práce bude bavit i děti, plnění formiček je většinou baví.
Co je potřeba
Tmavé těsto:
- 170 g prosáté hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 70 g strouhaných ořechů
- 1 žloutek
- 4 polévkové lžíce kakaa
- citronová kůra z poloviny citronu
Světlé těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 50 g ořechů
- 1 bílek
Náplň:
- máslo
- cukr
- ořechy
Krok 1
Z uvedených surovin si připravíme těsta. Sypké suroviny promícháme, pak přidáme vejce, máslo a vše důkladně propracujeme, aby nám vznikla obě těsta. Dáme je nejméně na hodinu odpočinout do chladu. Těsto si můžeme připravit i na později, v chladničce vydrží 3 dny.
Krok 2
Z těsta odebíráme kousky a vtlačujeme je do ořechových formiček. Formičky se nemusejí vymazávat, těsto je dostatečně mastné a cukroví se vyklápí velmi snadno. Pečeme nejprve ze světlého těsta a pak teprve z tmavého. Kdyby nám totiž ve formičkách zůstaly tmavé drobečky, ořechy by byly kropenaté. Ořechy pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 7 minut. Každá trouba peče jinak, takže čas je orientační.
Krok 3
Upečené cukroví lehkým ťuknutím hranou formičky o podložku vyklopíme. Jde to snadno, cukroví je pevné a neláme se. Po vychladnutí uskladníme na chladném místě. Plníme vždy jednu světlou a jednu tmavou polovinu k sobě. Nepoléváme ani necukrujeme, plníme máslovým krémem.
Krok 4
Krém na plnění ořechů si připravíme z utřeného másla, strouhaných ořechů a cukru, popř. kakaa a rumu. Množství a poměr surovin si upravíme podle své chuti a požadovaného množství krému. Ořechy plníme krátce před příležitostí, ke které je plánujeme podávat a skladujeme je v chladu.