Jak upéct skořicové čtverečky | recept
Skořicové čtverečky si oblíbí především děti. Svojí chutí totiž připomínají skořicové snídaňové cereálie jedné známé značky. U nás doma je to nejoblíbenější cukroví. Čtverečky jsou po upečení velmi křehké, nechte je po upečení chvíli vystydnout a teprve poté sundejte z plechu. Je také důležité vykrajovat stejně silné tvary, aby se cukroví rovnoměrně peklo a nepřipalovalo se. Jednotlivé čtverečky slepujeme džemem nebo máslovým krémem podle chuti a poléváme bílkovou nebo cukrovou polevou. Skořicové čtverečky se dají jíst křupavé ihned, odležené jsou za týden.
Co je potřeba
na těsto:
- 250 g prosáté hladké mouky
- 180 g másla
- 90 g strouhaných ořechů (lískové nebo vlašské)
- 90 g moučkového cukru
- 1 kávová lžička mleté skořice
na trvanlivou náplň:
- 60 g másla
- 100 g mletých ořechů
- 100 g mletých piškotů
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce rumu
- trochu skořice
Krok 1
Z prosáté hladké mouky, másla, strouhaných ořechů, moučkového cukru a kávové lžičky mleté skořice zpracujeme hladké těsto, které na noc odložíme do chladničky. Do chladničky se dává proto, aby se s těstem lépe pracovalo, jinak by se nám přichytávalo i na pečící papír. V chladničce nemusí být nutně přes noc, stačí těsto vychladit.
Krok 2
Druhý den z těsta vykrájíme čtverečky silné asi 2 mm. Klademe je na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C. Upečené a lehce vychladlé kousky sejmeme z plechu, necháme úplně vychladnout a teprve pak uložíme do krabice.
Krok 3
Čtverečky plníme náplní podle chuti, hodí se pikantní zavařenina i máslový krém s přídavkem skořice. Chceme-li však cukroví plnit s předstihem, je vhodná tato trvanlivá nádivka: utřeme do pěny 60 g másla, 100 g mletých ořechů, 100 g mletých piškotů, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce rumu a trochu skořice. Tato náplň se nekazí a jistě vám zachutná.
Krok 4
Povrch pečiva potřeme bílkovou citronovou polevou, kterou připravíme takto: třeme 1 bílek se 100 g moučkového cukru a polévkovou lžící citronové šťávy. Poleva je hotová, když se leskne a je hladká. Hotové pečivo uskladníme v chladné místnosti.