Jak upéct citronová kolečka (květinky) | recept
Citronová kolečka | recept. Pečivo z těsta s citronovou příchutí, plněné citronovým krémem a polité hořkou čokoládou, je jedním z oblíbených receptů na cukroví pro slavnostní příležitosti. S těstem se pracuje dobře, nelepí se a neroztéká se při pečení. Naplnit se může máslovým krémem s kůrou bio citronu nebo citronovou marmeládou, obojí chutná výborně. Máslovým krémem plníme těsně před příležitostí, ke které plánujeme cukroví podávat. Cukroví se může ihned konzumovat, nebo nechat týden rozležet, aby bylo měkké.
Co je potřeba
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 250 g másla nebo Hery
- 3 žloutky
- 1 citron
- vanilkový cukr
Na polevu:
- 100 g čokolády na vaření (nebo hořké čokolády)
- 50 g ztuženého tuku
- 1 polévková lžíce oleje
Náplň:
- citronová marmeláda nebo máslový krém s citronovou příchutí (máslo, cukr, piškotové drobečky, citronová šťáva)
Krok 1
Připravíme si těsto. Mouku prosijeme a v misce promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a najemno strouhanou citronovou kůrou z celého citronu. Pak přidáme žloutky a tuk a prohnětením vše spojíme.
Krok 2
Vzniklé těsto je nelepivé a tvárné, konzistencí připomíná dětskou plastelínu. Překryjeme ho potravinářskou folií a necháme v chladu několik hodin nebo přes noc dostatečně rozležet.
Krok 3
Po uplynutí doby potřebné k odležení těsta, pokračujeme v práci. Těsto vyválíme na tloušťku asi 2 mm a vykrajujeme tvary, které se nám líbí. Snažíme se nepodsypávat moukou, abychom nesnížili kvalitu těsta. Vyvalujeme na silikonové podložce přes papír na pečení nebo mezi dvěma pečícími papíry.
Krok 4
Vykrájené tvary naskládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 7 minut, do lehounkého zrůžovění. Po vychladnutí plníme podle chuti buď citronovou marmeládou nebo máslovým krémem s citronovou šťávou. Rozhodnete-li se pro máslový krém, utřete 100 g másla, 50 g cukru, 1 lžíci rumu, 100g mletých piškotů. Tento krém je trvanlivý, nežlukne.
Krok 5
Na dokončení si připravíme čokoládovou polevu. Čokoládu na vaření nebo hořkou čokoládu nalámejte na menší dílky a ve vodní lázni ji spolu se ztuženým tukem rozpusťte. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte lžíci oleje pro větší lesk polevy. Cukroví natírejte cukrářským štětečkem a ozdobte podle vlastního uvážení (lentilka, rozinka, oříšek, želé bonbon a další).