Jak upéct dvoubarevné spirálky | recept
Dvoubarevné spirálky | recept. Jednoduché a efektní sušenky ze dvou druhů těsta. Práce jde rychle od ruky a cukroví se již nezdobí. Spirálky dlouho vydrží, hodí se mít je napečené do zásoby jako pohoštění pro nečekanou návštěvu. Spirálky jsou skvělé také jako „první pomoc“ k čaji, když vás „honí mlsná“. Těsto se dá dobře zmrazit, polotovar můžete mít i v mrazáku. Před pečením se rozmrazí a dále se pracuje jako s čerstvým.
Co je potřeba
1. těsto:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla nebo Hery
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky - citronová kůra
- špetka mleté vanilky nebo vanilkový cukr
2. těsto:
- 210 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla nebo Hery
- vanilka
- na potření bílek
Krok 1
Uvedené suroviny zpracujeme v těsta. Správně vypracované těsto se nelepí a je vláčné. Těsta překryjeme potravinářskou folií a necháme v chladu alespoň hodinu odležet.
Krok 2
Připravíme si papír na pečení. Těsta vyvalujeme mezi dvěma papíry, abychom je nemuseli podsypávat moukou. Přidáním další mouky bychom měnili správný poměr surovin a tím i výslednou chuť. Těsto, které si zvolíme jako spodní, po celé ploše namažeme vaječným bílkem.
Krok 3
Následně na namazané spodní těsto položíme těsto druhé a ještě než z něj sejmeme pečící papír, přejedeme ho válečkem, tak aby se nám obě těsta dostatečně spojila. Po odstranění pečícího papíru i vrchní těsto důkladně potřeme vaječným bílkem.
Krok 4
Na sebe položená těsta srolujeme do válečku. Váleček si uděláme silný podle toho, jaký průměr sušenek chceme mít. Placku těsta si můžeme nakrájet na menší díly a teprve pak rolovat. První otočku je nutné udělat hodně pevně, aby nám nevznikl uprostřed otvor. Zavinutou roládu dáme ztuhnout do chladničky.
Krok 5
Po vychlazení roládu krájíme na plátky zkříženou nití, stejně jako se krájejí knedlíky. Kdybychom krájeli nožem, kolečka by se deformovala. Tloušťku koleček si zvolíme podle sebe. Doporučuji 3 až 4 mm.
Krok 6
Připravené spirálky položíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme je v předem vyhřáté troubě při 170 °C. Cukroví se peče přibližně 8 minut. Doporučuji vyzkoušet špejlí, zda jsou spirálky hotové, nebo rovnou vyndat jeden zkušební vzorek.
Krok 7
Hotová kolečka se již dále nezdobí ani necukrují. Nejsou moc sladká a dají se jíst hned. Jsou dobrá i spojovaná po dvou a namazaná nějakou pikantní marmeládou nebo džemem. Plánujeme- li je plnit, krájíme slabší plátky.