Jak upéct makové pracny | recept
Makové pracny | recept. Netradiční pečivo do formiček pro milovníky máku. Chutná jako maková náplň do koláčů, je křehké a mák pěkně křupe. Maková chuť je hodně výrazná, takže nic pro makové odpůrce. Práce s těstem je snadná, pečivo se z formiček snadno vyklápí, nerozbíjí se. Makové pracny vynikají i svým vzhledem, krásně doplní ostatní druhy cukroví na vánočním nebo svatebním stole. K rozležení potřebují asi týden.
Co je potřeba
- 130 g másla nebo Hery
- 130 g hladké mouky
- 130 g moučkového cukru
- 130 g strouhaných mandlí
- 130 g celého (nemletého) máku
- 1 bílek
Krok 1
Nejprve si připravíme těsto. Všechny sypké suroviny důkladně promícháme v míse. Mouku prosíváme, aby pečivo bylo nadýchanější. Do promíchané sypké směsi přidáme pokrájený tuk, bílek a prohněteme těsto. Jestliže se těsto lepí (záleží na velikosti bílku), opatrně přidáme mouku. Mělo by nám vzniknout jen lehoulince lepkavé těsto.
Krok 2
Hotové těsto přeneseme na talířek, přetáhneme potravinářskou folií a dáme jej ztuhnout přes noc do chladničky. Tato doba se nemusí striktně dodržet, chcete-li, můžete s těstem pracovat již po třech hodinách.
Krok 3
Malé kousky těsta vtlačujeme do vymazaných formiček, aby bylo zároveň s okrajem. Při pečení se nafoukne, ale pak zase sedne. Formičky si zvolíme podle sebe, nemusí to být klasické pracny. Vyskládáme je na plech a vložíme do trouby.
Krok 4
Makové pracny pečeme v předem vyhřáté troubě při 160 °C přibližně 8 minut. Nejprve vyzkoušejte jednu formičku, než plech vyndáte. Pracny nechte malý okamžik vychladnout a poté je vyklápějte. Jde to snadno, cukroví se neláme. Pracny jsou dost sladké, takže cukrujte podle uvážení. Na talíři vypadá hezky mix cukrovaných pracen společně s nepocukrovanými.
Modrý mák můžete nahradit mákem bílým. Bílý mák má jemnější chuť než modrý a většinou chutná i těm, co mák nemusí. Udává se, že má oříškovou chuť. Já osobně chuť oříšků necítím.
Pozor na spáleniny při manipulaci s horkým plechem a formičkami