Jak připravit semínkovou pomazánku | recept
Jak připravit semínkovou pomazánku | recept. Semínková pomazánka se hodí jako neotřelé drobné pohoštění pro návštěvy nebo jako lehká svačinka kdykoliv během dne. V tomto receptu je použita kombinace slunečnicových a lněných semínek, ale lze experimentovat i s dalšími semínky a oříšky. Zajímavou možností je doplnění slunečnicových semínek vlašskými ořechy nebo mandlemi, díky nim bude mít pomazánka výraznější chuť. Lněné semínko použité v tomto receptu je však velice zdraví prospěšné a chuťově též zajímavé. Semínka jsou doplněna sušenými rajčaty a zjemněna žervé. Pojďme si společně připravit chutnou semínkovou pomazánku.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
30 g slunečnicových semínek
20 g lněného semínka
1 kostka žervé
5 ks sušených rajčat
1 jarní cibulka
petrželka na dozdobení
Krok 1
S přípravou pomazánky ze semínek je třeba začít den předem. Slunečnicová i lněná semínka musíme totiž nechat nabobtnat. Ideální je namáčet je přes noc. Semínka si odvážíme do menší misky a zalijeme je studenou vodou. Do rána vytvoří v misce jemný šlem. Pokud je vody příliš, trochu ji slijeme.
Krok 2
Druhý den nabobtnalá semínka přendáme do kutru a rozmixujeme je na kaši. Pokud je směs příliš hutná, nalijeme do ní trochu vody a ještě jednou důkladně promixujeme. Dále si očistíme jarní cibulku a nakrájíme ji nadrobno. Přihodíme ji k rozmixovaným semínkům, přidáme celé žervé a promícháme.
Krok 3
Nakonec si připravíme sušená rajčata. Vyjmeme je ze skleničky na talíř, necháme okapat přebytečný olej, popřípadě je osušíme papírovou utěrkou. Rajčata nakrájíme na menší kousky a taktéž přisypeme k ostatním ingrediencím.
Krok 4
Všechny použité suroviny mixujeme tak dlouho, až nám vznikne pomazánka hladké konzistence. Budete-li chtít, můžete si ji ještě dochutit například solí nebo pepřem. Samotná chuť pomazánky je ovšem natolik výrazná, že to jistě nebudete potřebovat.
Krok 5
Petržel omyjeme a nadrobno nasekáme. Semínkovou pomazánku namažeme na čerstvý chléb nebo pečivo a dozdobíme petrželkou. Přeji vám dobré chutnání.