Jak udělat vánočku | recept
Jak udělat vánočku | recept. Vánočka je velmi oblíbenou součástí vánočních svátků. První zmínky pocházejí již z 16. století, ale to si ji dovolili péct jen mistři pekaři. Od 18. století si ji začali lidé péct doma, přičemž receptury se předávaly z pokolení a mohly se i lišit.
Co je potřeba
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
100 g pískového cukru
150 g másla
1 ks vejce
2 ks žloutky
1 sáček vanilkového cukru
1 ks smetany
mléko
sůl
muškátový oříšek
hřebíček
rozinky
mandle
tuk na vymazání plechu
Krok 1
Mouku prosejeme, do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme část cukru a malé množství vlahého mléka a mouky.
Krok 2
Zamícháme a necháme náležitě vykynout.
Krok 3
Do mouky vlijeme rozpuštěné máslo, přidáme vejce, žloutek, sůl a malé množství nastrouhaného koření, cukr a vanilkový cukr.
Krok 4
Vlijeme kvásek a dle potřeby vlažnou smetanu.
Krok 5
Vše důkladně mícháme tak dlouho, dokud se nelepí na vařečku.
Krok 6
Nakonec vmícháme dle chuti drcené mandle a rozinky. Nádobu s těstem zakryjeme a necháme dobře vykynout.
Krok 7
Poté těsto rozdělíme na 9 dílů. Spodní část spleteme ze 4 dílů, střed ze 3 dílů a vrchní část stočíme ze dvou.
Krok 8
Vánočku potřeme směsí žloutku a mléka. Přizdobíme mandlemi a dáme na vymazaný plech, kde necháme vánočku ještě vykynout.
Krok 9
Nakonec zvolna upečeme (asi 50 minut) ve vyhřáté troubě do zlatohněda.