Jak upéct houbové pirohy | recept
Houbové pirohy | recept. Pirohy mají mnoho variant náplní i těsta, z něhož se připravují. My si usnadníme práci a připravíme si pirohy z koupeného listového těsta. Náplň bude z hub a protože v letošním horkém létě zatím lesní houby nerostou, připravila jsem pirohy ze žampionů. Z lesních hub mají o mnoho lepší a bohatější chuť, takže snad podzim bude k nám, houbařům, příznivější.
Co je potřeba
na těsto:
- balíček listového těsta
na náplň:
- 200 g pokrájených lesních hub
- 2 vejce uvařená natvrdo
- polovina malé cibule
- 1 paprikový lusk
- 150 g anglické slaniny
- sůl, pepř
- pažitka nebo petržel
- případně trochu strouhanky na zahuštění
- 100 g tvrdého sýra
- sezamové semínko
- vejce na potření
Krok 1
Nejprve si připravíme suroviny. Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Natvrdo vařená vejce a tvrdý sýr rozstrouháme na struhadle s velkými oky. Cibuli společně s anglickou slaninou rozkrájíme nadrobno a dáme na pánev osmahnout.
Krok 2
Až slanina pustí šťávu, přidáme houby, sůl, pepř a chvilku mícháme, aby se vydusila voda z hub. Pak necháme vychladnout a do studené směsi přidáme všechny ostatní suroviny a pečlivě vymícháme. Nedrží-li nám náplň pohromadě, přidáme trochu strouhanky.
Krok 3
V dalším kroku si vyválíme listové těsto, pokud možno nejlépe bez podsypávání moukou. Můžeme si pomoci silikonovou podložkou nebo pečícím papírem. Z vyváleného plátu těsta nakrájíme čtverce o podobné velikosti a na každý kousek položíme jednu lžíci již připravené náplně.
Krok 4
Čtverce s náplní přehneme přes roh a důkladně těsto přimáčkneme, aby náplň nevytekla. Pirohy potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 250 °C v elektrické troubě do zrůžovění.
Nechcete-li balit šátečky, těsto vyválejte na plech a obložte uvedenými surovinami. Budete mít houbovou pizzu.
Každá trouba peče jinak. Pečte podle vlastních zkušeností.