Jak připravit houby lišky s anglickou slaninou | recept
Jak připravit houby lišky s anglickou slaninou | recept. Recept na lišky s anglickou slaninou je rychlý, snadný a chutný. Oceníte ho ve dnech, kdy se vám nebude chtít dlouho stát u sporáku. Pokrm lze připravit ze všech druhů lišek (i jiných hub). Z lišky obecné je však nejlepší. Liška je v jídle křupavá, voňavá, jediná nevýhoda je její těžší stravitelnost v porovnání s jinými houbami. Některé zdroje uvádějí, že liška obecná je téměř nestravitelná a zažívacím traktem projde beze změny. Ale její chuť za to rozhodně stojí.
Co je potřeba
- anglická slanina
- cibule
- houby lišky
- zakysaná smetana
- kopr, sůl, pepř
- bramborové noky jako příloha
Krok 1
Lišky očistíme, větší plodnice pokrájíme na kousky a propláchneme. Vsypeme je do vroucí vody a povaříme přibližně 10 minut. Vodu nemusíme vylévat, ale můžeme ji použít při přípravě polévek, jejichž součástí jsou houby nebo k namočení sušených hub.
Krok 2
Anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a na pánvi opečeme. Když pustí dostatečně tuku, přidáme jemně pokrájenou cibuli a orestujeme ji. Pak vložíme předvařené houby, opepříme, podlijeme velmi malým množstvím vody a dusíme nejméně 15 minut do změknutí hub.
Krok 3
Měkké houby osolíme a do směsi přidáme zakysanou smetanu. Ještě chvilku povaříme, směs by měla být hustá. Pokud se nám nepodařilo odhadnout množství vody a máme ji řídkou, lehce směs poprašte moukou a povařte. Je lepší přidávat při vaření raději méně vody.
Krok 4
Hotový pokrm ochutíme nakrájeným koprem, jeho odpůrci mohou použít listovou petržel. Podáváme s bramborovými noky. Přeji vám dobré chutnání.