Jak připravit salát z grilovaného lilku | recept
Jak připravit salát z grilovaného lilku | recept. Lilek je pro letní grilování ideálním doplňkem k masu či vegetariánskou variantou této oblíbené letní aktivity. Grilovaný lilek je sice dobrý sám o sobě, avšak v tomto receptu si ho lze vychutnat i v zajímavější chuťové kombinaci. Salát lze připravit i z lilku upečeného běžně na pánvi, ale z grilu a na čerstvém vzduchu chutná jistě všechno lépe.
Co je potřeba
Na salát budeme potřebovat:
- 2 středně velké lilky
- 1 bílá nebo zelená paprika
- 1 jarní cibulka
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička pálivé papriky
- 2 ½ lžíce sójové omáčky
- ½ lžíce olivového oleje
- 2 lžičky semínek – sezamových, lněných, slunečnicových (dle chuti)
Krok 1
V časovém předstihu (přibližně asi půl hodiny) si připravíme lilky. Nakrájíme je na tenká kolečka, jinak by se nám příliš pomalu propékala. Lilky z obou stran osolíme, rozložíme je na tác a necháme je tzv. „vypotit“. Když se zelenina orosí, pomocí papírové utěrky odsajeme přebytečnou tekutinu.
Krok 2
Mezitím si očistíme papriku a rozdělíme ji na poloviny. Pak rozpálíme gril a ihned na něj vložíme papriku a připravený lilek, zeleninu pečeme z obou stran. Až lilková kolečka zezlátnou, sejmeme je z grilu a necháme je chvíli zchladnout. Papriku sundáme z grilu, když jí začne černat slupka.
Krok 3
Poté si připravíme zálivku. Česnek očistíme a prolisujeme do menší misky nebo do hrnečku, smícháme ho s paprikou, semínky, sójovou omáčkou a olivovým olejem. Pokud neholdujete ostrým pokrmům, tak snižte množství pálivé papriky nebo pokrm dochuťte sladkou paprikou. Všechny ingredience důkladně promícháme tak, aby se správně spojily.
Krok 4
Grilovaný lilek nakrájíme na proužky. Popřípadě můžeme jednotlivá kolečka zbavit slupky. Z papriky oloupeme zčernalou slupku a také ji nakrájíme na proužky. Takto připravenou zeleninu vsypeme do mísy k přichystané zálivce. Zálivku se zeleninou pak lehce promícháme, aby se jí obalily a ochutily všechny suroviny.
Krok 5
Salát s grilovaným lilkem můžeme podávávat samostatně nebo společně s opečenou bagetou. Máte-li rádi maso, pak salát jistě bude jeho vhodnou a chutnou přílohou. Přejeme vám dobrou chuť.