Jak upéct mrkvový dort | recept
Mrkvový dort s tvarohovým krémem | recept. Mrkev je jednou ze zelenin, kterou lze sehnat celoročně, lze ji poměrně snadno skladovat a uplatnit ve velké spoustě receptů. Avšak při přípravě moučníků není až tak často využívaná, přitom je to škoda, její nasládlá chuť přímo vybízí přidat ji do nejrůznějších koláčů. Jedním z receptů, který nezklame, je mrkvový dort s tvarohovým krémem.
Co je potřeba
Na mrkvový dort budeme potřebovat:
200 g polohrubé mouky
180 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
200 g nahrubo nastrouhané mrkve
120 ml rostlinného oleje
2 vejce
1 lžička mleté skořice
½ kypřicího prášku
50 g mletých lískových oříšků
trochu tuku a hrubé mouky na vymazání formy
Na tvarohový krém si přichystáme:
1 a ½ vaničky tvarohu
¾ másla (změklého)
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 citron
Krok 1
Nejprve si připravíme těsto. Do větší mísy rozklepneme dvě vejce. Ty vyšleháme se třtinovým a vanilkovým cukr do pěny, trvá to asi 10 minut. Můžeme samozřejmě použít i běžný bílý cukr, ale třtinový má lepší chuť a v neposlední řadě je také zdravější.
Krok 2
Poté přidáme olej a ještě lehce prošleháme. Polohrubou mouku prosejeme a přidáme k ní kypřící prášek. Mouku přisypeme k vaječné pěně. Dále si nahrubo nastrouháme očištěnou mrkev. Lískové oříšky umeleme a spolu s mrkví přisypeme do těsta. Všechno velice důkladně promícháme.
Krok 3
Máme-li již připravené těsto, předehřejeme si troubu na teplotu 180 °C. Dno dortové formy položíme na pečící papír a obkreslíme jej. Obkreslené dno z papíru vystřihneme a vyložíme jím dortovou formu. Boky formy důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Krok 4
V dalším kroku si do vymazané a vysypané formy přelijeme těsto a uhladíme povrch. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut, poté pomocí špejle zkontrolujeme propečenost dortu. Hotový dortový korpus vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.
Krok 5
Zatímco korpus chladne, připravíme si tvarohový krém. Ve středně velké míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem. Poté přidáme vanilkový cukr a ještě krátce prošleháme. Z jednoho citronu vymačkáme šťávu a tu vlijeme k máslovému základu, poté přidáme tvaroh a vše ještě jednou prošleháme, aby nám vznikl hladký krém bez máslových hrudek. Krém uložíme do lednice.
Krok 6
Vychladlý korpus rozřízneme opatrně na půl, horní půlku přesuneme na připravený talíř. Dvě třetiny tvarohového krému natřeme na spodní díl korpusu, který přiklopíme odloženou horní půlkou. Zbylý krém důkladně rozetřeme na vrch (viz ilustrační fotografie).
Krok 7
Hotový dort uložíme do lednice, kde jej ponecháme, dokud krém dostatečně nezatuhne, alespoň tři hodiny, ideálně však přes noc. Když je krém dostatečně ztuhlý, vyjmeme dort z lednice a podáváme nakrájený na řezy.
Krém můžeme rozdělit na půl, půlku rozetřít na spodní placku a druhou půlku natřít na vrch a potřít jím i strany dortu tak, že bude celý bílý.