Jak upéct růže z listového těsta | recept
Listové těsto je první historicky zdokumentované cukrářské těsto. Používali ho staří Řekové i Římané, proti dnešnímu se lišilo jen přidáním olivového oleje místo másla. Listové těsto je velmi oblíbené pro svoji křehkost a jemnou chuť. Příprava listového těsta v domácích podmínkách je pracná a zdlouhavá, naštěstí si těsto jako polotovar můžeme koupit v obchodě. Vyrábí se dokonce i v celozrnné variantě. Recept na růže z listového těsta, který nabízím, je velmi snadný a efektní. Ať se vám pečení daří!
Co je potřeba
- listové těsto
- červená jablka
- džem, který nám chutná
Krok 1
V první řadě si důkladně omyjeme červená jablka pod tekoucí vodou. Následně je všechny rozpůlíme a vykrájíme z nich jádřince. Jablka nakrájíme na plátky silné přibližně půl centimetru.
Krok 2
V hrnci přivedeme přiměřené množství vody k varu a vhodíme k ní připravená jablka. Vaříme tak dlouho, dokud se jablečné plátky nedají ohýbat. Proces trvá asi pět minut. Pak je ve studené vodě zchladíme.
Krok 3
Připravíme si listové těsto a marmeládu, která nám chutná. Já jsem zvolila jahodovou marmeládu a jablečná povidla. Záleží však pouze na vás, kterým chutím dáváte přednost.
Krok 4
Listové těsto rozválíme natenko, nemusíme se trápit tím, že okraje nejsou rovné. Růže také není pravidelná. Z balení listového těsta se třemi plátky vytvoříme12 růží, tzn. že jeden plát vyválíme a rádlem rozdělíme na 4 díly. Každý díl potřeme džemem a poklademe na něj plátky jablek. Listové těsto přeložíme a konce přimáčkneme k sobě.
Krok 5
Takto připravené díly listového těsta stáčíme do rolády a vkládáme je do formy na muffiny. Kdo ji nemá, spojí si roládky párátkem. Růže pečeme v troubě při 220 °C přibližně 30 minut. Hotové a vychladlé růže pocukrujeme. Přeji vám dobré chutnání.
Místo marmelády těsto posypte cukrem a skořicí, dál postupujte podle návodu. Tato varianta je vlastně klasický český štrůdl.