Jak udělat léčivý smrkový sirup za studena
Smrkový sirup | recept. Mladé smrkové výhonky – jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, je nejvyšší čas vyrazit k nejbližšímu smrku a nasbírat si jeho mladé výhonky, které si na 3 týdny naložíme a po jejich vyluhování získáme léčivý sirup. Smrkový sirup můžeme užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy nás tyto neduhy budou chtít potrápit.
Co je potřeba
- Mladé smrkové výhonky
- Cukr (krupice)
- Větší zavařovací sklenice
Krok 1
Pomocí nůžek ostříháme, nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé. Mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by však neměla být více jak 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout.
Krok 2
Poté si vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí.
Krok 3
Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti nedoporučuji uzavírat např. mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet.
Krok 4
V tuto chvíli naše práce skončila a my už můžeme jen pozorovat, jak se během 3 týdnů ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené místo (nejlépe do ledničky). Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít např. i v kuchyni. Osobně doporučuji přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni. Na obrázku vidíme, jak se šťáva vyluhovala zhruba za období jednoho týdne.
- Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.