Jak připravit domácí sushi | recept
Jak připravit domácí sushi | recept. Sushi je japonskou lahůdkou, která se v posledních desetiletích postupně začala objevovat i v našich končinách. V současné době je pak velice oblíbeným pokrmem. Panuje ale představa, že si sushi můžeme dopřát pouze v restauraci, protože jeho příprava je velice složitá. Avšak nemusí tomu tak nutně být, ano jistě, to pravé sushi s těmi správnými surovinami dá jistě kuchaři zabrat, ale lze je připravit i s méně nákladnými surovinami a s dávkou trpělivosti i doma.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
250 g rýže na sushi
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce octa (ideální je rýžový, ale stejně poslouží i vinný)
1 lžička soli
1 malé balení krabích tyčinek
půlka okurky
řasa nori
nakládaný zázvor
sojová omáčka
wasabi pasta
Krok 1
Jako první je třeba si pro přípravu sushi uvařit rýži. Nejprve potřebné množství propláchneme vodou a to velice důkladně, proléváme, dokud neteče čistá voda. Rýži zalijeme studenou vodou (nikoliv vroucí, jako je tomu u přípravy klasické dušené rýže) a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut. Veškerá voda by se měla vyvařit, poté rýži promícháme a necháme ji vychladnout. Zatímco nám chladne rýže, připravíme si cukrový- octový rozvar, který nám zaručí správnou lepkavost rýže. Cukr vsypeme do pánve a začneme zahřívat, přilijeme ocet a nakonec přidáme sůl. Směs ohříváme, dokud se cukr nerozpustí a nespojí se tak všechny ingredience. Když je rýže úplně vychladlá, nalijeme do ní cukrový rozvar a promícháme.
Krok 2
Nyní si připravíme bambusovou podložku a řasu, standardní velikost řasy je třeba rozdělit na půl. Poté ji lesklou stranou dolů rozprostřeme na podložku. Na řasu nandáme rýži do souvislého pásu (asi 5 cm), rýži uhladíme lžící nebo lehce přimáčkneme rukou, aby vytvořila jednolitou vrstvu.
Krok 3
Krabí tyčinky si překrojíme na půl a podélně je rozřízneme. Takto připravené kousky pokládáme na rýži, blíž k okraji. Okurku omyjeme, můžeme i oloupat slupku, záleží na vkusu našich strávníků. Okurku pak nakrájíme na podobné tvary a velikost jako krabí tyčinky. Stejně tak je pokládáme na připravenou rýži.
Krok 4
Nakonec pomocí bambusové podložky zavineme sushi do delší „rolády“, pevně okraj přimáčkneme a odložíme na chvíli do lednice. Avšak není vhodné nechávat sushi v tomto stavu do dalšího dne, řasa má totiž tendenci „gumovatět“. Když takto zavineme všechny připravené ingredience, můžeme začít krájet na požadované tvary. Vzniknou nám tak malé válečky, ty esteticky upravíme na talíř a podáváme spolu s nakládaným zázvorem, sójovou omáčkou a wasabi.