Jak připravíme nepečený dort | recept
Jak na nepečené dorty | recepty. Sezona jahod je za dveřmi a tak by vám mohly přijít vhod recepty na nepečené tvarohové dorty. Jsou velice jednoduché, zvládne je úplně každý a uvidíte, že vás to bude bavit. Můžete vytvořit tolik kombinací surovin, chutí a zdobení! Jen se nebát a experimentovat. Nepečené dorty se dají připravit i pro diabetiky, neobsahují mnoho tuku, které diabetik nesmí a cukr lze nahradit např. stévií. Prodává se jako práškové sladidlo a nemá nepříjemnou pachuť. Ke zdobení dortů můžeme použít různé druhy ovoce a listy třeba meduňky, která chuťově souzní zejména s jahodami. Zdobit můžeme i kandovanými jedlými květy. Ovoce před zdobením potřete roztokem želatiny, bude se hezky lesknout a banány nezhnědnou. Přeji vám dobrou chuť a příjemnou zábavu při tvoření.
Co je potřeba
Jahodový nepečený dort z tvarohu:
- 125 g másla
- 500 g měkkého tvarohu
- 0,25 l horkého mléka
- 0,25 l krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce želatiny (nebo sáček na potřebné množství)
- piškoty
- ovoce
Banánový dort:
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 zakysané smetany
- cukr nebo práškové sladidlo pro diabetiky
- sáček cukrářské želatiny (nebo agar)
- kakao
- jahodová zavařenina
- kokos
- banány
- piškoty (dia piškoty)
Krok 1
Jahodový dort
Dno dortové nebo jiné formy vymažeme máslem a vysypeme kokosem, piškotovými drobky nebo strouhanými ořechy. Na dno poklademe kulaté piškoty (rovnou stranou dolů). Boky formy vyložíme dlouhými cukrářskými piškoty, trubičkami s náplní, lze i čokoládovými tyčinkami. Záleží na Vaší chuti. Preferuji dlouhé cukrářské piškoty. Máslo, tvaroh, cukr utřeme a rozmícháme s horkým mlékem. Nejlépe se pracuje s elektrickými metlami, nedělají se nežádoucí hrudky. V kastrůlku necháme 30 minut nabobtnat želatinu a pak ji na mírném plameni rozpustíme. Nesmí se vařit, ztratila by želírovací schopnost. Pracujeme-li s želatinou v sáčku, postupujeme podle návodu uvdeném na obale. Obě hmoty (tvarohovou a želatinu) smícháme. Část tvarohové hmoty odebereme a prošleháme s jahodami, aby dort byl hezky barevný.
Krok 2
Na dno vytvořené z piškotů rozpostřeme vrstvičku tvarohové směsi a stěrkou uhladíme. Poklademe jahodami nebo jiným ovocem, potřeme tvarohem druhé barvy (našlehaný tvaroh s ovocem) a poklademe kulatými piškoty. Takto pokračujeme až do naplnění celé formy. Poslední vrstvu tvoří krém, který uhladíme a podle fantazie ozdobíme ovocem a listy bylinek (meduňka, máta) nebo kandovanými jedlými květy. Dáme vychladit nejlépe přes noc.
Krok 3
Banánový dort
Na přípravu banánového dortu si utřeme kostku tvarohu s cukrem a přidáme 2 kelímky zakysané smetany. Želatinu připravíme dle návodu na sáčku a smícháme s připravenou směsí. Část tvarohu obarvíme kakaem. Potom skládáme vrstvu piškotů, tvarohovosmetanové směsi, banánů až do naplnění formy. Boky vyskládáváme po vrstvách kulatými piškoty. Končíme tvarohovou vrstvou.
Krok 4
Dort po povrchu potřeme například jahodovou zavařeninou. Není- li určen pro děti, naředíme ji Božkovem (dříve rum). Piškoty můžeme Božkovem také lehce skropit. Vrch a boky posypeme kokosem a dáme ztuhnout na několik hodin do chladničky. Tyto nepečené dorty můžeme podávat ozdobené šlehačkou.
Výborný je také jablečný dort. Povaříme 500 g jablek v půl litru vody. Po zesklovatění jablek přidáme 3 vanilkové pudinky rozmíchané v trošce vody. Povaříme 2 minuty a skládáme piškoty s jablečnou vrstvou. Zdobíme šlehačkou a čokoládou.