Jak si uvařit poctivou českou zelňačku
Polévka z kysaného zelí (zelňačka) je klasika mezi hustými polévkami. Každý má svůj osvědčený recept, na který nedá dopustit, a ta jeho je ta nej. Dříve byla zelná polévka jídlem chudých lidí. Podávala se ve velké míse, která se postavila doprostřed stolu a každý si nabíral. Odtud také pramení název couračka, podle stop na stole. Zelná polévka se výborně hodí jako tzv. svačinová polévka. Oceníte ji také po bouřlivých oslavách. Takže vám přeji dobrou chuť!
Co je potřeba
- kysané zelí
- kousek uzeného masa
- cibule
- sůl
- bobkový list
- nové koření
- sladká paprika
- celý pepř
- zakysaná smetana
- sádlo
- klobása
- hladká mouka
- brambory
Krok 1
Oloupeme si brambory, rozkrájíme na kostičky a dáme vařit do hrnce s malým množstvím vody. Brambory do zelné polévky musíme uvařit zvlášť, pokud bychom je vařili společně se zelím, nezměkly by. Vezmeme si hrnec velký podle toho, kolik polévky se chystáme vařit. Na sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Když je světle žlutá, přidáme propláchnuté kysané zelí. Lehce prohřejeme, přidáme červenou sladkou papriku a osmahneme. Po chvilce přidáme koření, sůl, uzené maso a zalijeme vodou. Necháme vařit.
Krok 2
Připravíme si jíšku nebo záklechtku na zahuštění polévky. Jíšku připravíme tak, že na trošce sádla osmahneme hladkou mouku a necháme zchladnout. Záklechtka se připraví rozmícháním hladké mouky ve studené vodě. Při zahušťování polévek a omáček platí pravidlo, že jíška (nebo záklechtka) se přidává do vroucího pokrmu studená, aby se nám neutvořily hrudky. Když je zelí poloměkké, přidáme uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily. Povaříme a zahustíme jíškou. Jíšku vaříme ještě asi 20 minut. Pak odstavíme a po částečném zchladnutí přimícháme zakysanou smetanu. Smetanu nedáváme do vařící polévky, ale do částečně zchladnuté, aby se nesrazila. Nakonec můžeme přimíchat klobásu nakrájenou na kolečka. Zelná polévka je nejchutnější po rozležení.
Tipy:
Zelňačka má mnoho variant, někde se do ní přidávají sušené houby. Je možné vynechat papriku. Jestliže je polévka mdlá, zachráníte to kostkou hovězího bujónu.
Zelí na přípravu zelňačky musí být kysané. Sterilované zelí ze sklenice je nevhodné. Kysané zelí ve skle je vždy tmavší než sterilované.