Jak připravit hrníčkového beránka | recept
Jak připravit hrníčkového beránka | recept. Pečený sladký beránek patří neodmyslitelně k Velikonocům. Můj následující recept vám poradí, jak upéct velikonočního beránka rychle a ze surovin, které máte doma po ruce. Tento recept zvládne i úplný začátečník a nezabere v předvelikonočních přípravách příliš času. Ať se vám velikonoční beránek vydaří.
Co je potřeba
- 2 celá vejce
- 1 hrníček moučkového cukru
- 1 hrníček mléka
- půl hrníčku másla (rozpuštěného) – je to asi 100 g
- 1 hrníček hladké mouky
- 1 hrníček polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžičky nastrouhané citrusové kůry (může být citronová i pomerančová)
- půl hrnku nasekané hořké čokolády
- hrubá mouka a máslo na vymazání formy
- lžička marmelády (na dozdobení) – nejlépe ostružinové
Krok 1
Rozklepneme dvě celá vejce do větší mísy, přisypeme moučkový cukr a vyšleháme do pěny. Nebude sice tak pevná a lesklá jako s cukrem krystal, ale to nám nevadí. Do vyšlehaných vajec přilijeme mléko a promícháme. Mezitím si dáme rozpustit máslo, půl hrníčku získáme přibližně ze 100 g másla, ale samozřejmě záleží na velikosti hrnku. Tekuté máslo vlijeme do mísy s vaječnou směsí a lehce zamícháme, aby se vše spojilo.
Krok 2
Mezitím si připravíme druhou mísu. Do ní vsypeme prosátou polohrubou i hladkou mouku, kypřicí prášek a promísíme. Za stálého míchání sypkou směs opatrně vsypeme do tekuté směsi, vymícháme dohladka. Nakonec si na prkénku nasekáme čokoládu. Tu přendáme do připraveného těsta a mícháme tak, aby se čokoláda dostala rovnoměrně do celého těsta.
Krok 3
Základem úspěchu při pečení velikonočního beránka je správně použitá forma. Těsto se nám může povést vláčné, ale když beránkovi zůstane čumáček ve formě, tak nám to není nic platné. Proto je důležité formu dobře vymazat, popřípadě i vysypat hrubou moukou. Osobně mám silikonového beránka, ale po zkušenostech z předchozích let i silikonovou formu vymazávám máslem. Do připravené formy pak nalijeme těsto a lehce uhladíme povrch.
Krok 4
Beránka vložíme do středně vyhřáté trouby (180 °C) a pečeme asi 30 minut. Pomocí špejle zkontrolujeme, zda není těsto uvnitř syrové. Pokud se nám na špejli lepí vlhké drobečky. Vrátíme velikonočního beránka na deset minut do trouby. Hotového beránka necháme úplně vychladnout ve formě. Poté beránka opatrně vyklopíme na velký talíř nebo tác. Na závěr si připravíme marmeládu a tou vytvoříme beránkovi oči. Samozřejmě velikonočního beránka si můžete dozdobit podle vlastní fantazie. Přeji krásné Velikonoce!
Recept od Jiřinky na tvarohového beránka s citronovou polevou: Jak upéct tvarohového beránka s citronovou polevou