Jak připravit papriky plněné sýrem s pečenými bramborami | recept
Jak připravit papriky plněné sýrem s pečenými bramborami | recept. Pečené papriky plněné sýrem mohou být lehkým obědem nebo snadnou večeří. Nejlepší recepty jsou většinou ty geniálně jednoduché, k takovým patří i papriky plněné sýrem s pečenými bramborami. Tento recept oceníte především ve dnech, kdy nechcete nebo nemůžete stát dlouho u sporáku. Jídlo se připravuje prakticky samo. A po snědení jednoduše vyhodíme pečicí papír a nezůstane nám spousta špinavého nádobí. I v tom spočívá půvabnost tohoto pokrmu.
Co je potřeba
Na 2 porce budeme potřebovat:
4 menší papriky
1 cibuli
100 g balkánského sýra (nebo jiný pikantní sýr)
100 g žervé grilovací koření
6 středně velkých brambor
koření na americké brambory
Krok 1
Nejprve si připravíme sýrovou směs, kterou budeme papriky plnit. Očistíme cibuli a nakrájíme ji na jemno. Vsypeme do mísy. K cibuli přidáme rozdrobený balkánský sýr a žervé. Směs dobře promícháme, aby se sýr spojil se žervé a cibule byla rovnoměrně rozmístěna. Poté ochutíme grilovacím kořením a náplň do paprikových lusků uložíme do chladu.
Krok 2
Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C a očistíme brambory. Můžeme je pouze umýt a nakrájet i se slupkou. Pokud jsou brambory již horší kvality nebo brambory pečené se slupkou jednoduše nevyhledáváme, oškrábeme je a poté nakrájíme na tenčí plátky. Plech potáhneme pečicím papírem a naklademe na něj připravené brambory. Posypeme je kořením na americké brambory a rukama promícháme, aby se kořením rovnoměrně obalily. Plech vložíme do vyhřáté trouby.
Krok 3
Poté si omyjeme a očistíme papriky, rozkrojíme je na půlky a zbavíme všech semínek. Rozložíme je na větší talíř a přineseme si vychlazenou sýrovou směs. Vidličkou všechny papriky postupně a rovnoměrně naplníme přichystanou náplní z balkánského sýra. Brambory pečeme do poloměkka a poté plech vyjmeme z trouby.
Krok 4
K bramborám po straně přidáme plněné papriky. Vložíme zpět do trouby. Společně pečeme, dokud brambory nezezlátnou a papriky nezměknou. Podáváme s tatarkou, případně zeleninovou oblohou.
- Touto směsí z balkánského sýra lze plnit např. cuketu, rajčata nebo žampiony. Menší cuketu můžeme podélně rozříznout a vytvořit jakési lodičky, které vydlabeme a naplníme sýrovou směsí, do níž můžeme přidat i vydlabaný „materiál“.
- Nebo ji můžeme nakrájet na menší špalíčky, v nichž vyhloubíme důlek, který poté naplníme. Rajčata musí být pevnější a větší, aby se nám lépe plnila.
- Zvláště lahodná je pak varianta tohoto receptu s žampiony.