Jak upéct bramborovou buchtu | staročeský hluchec | recept
Tato slaná buchta z bramborového těsta je tradiční recept našich babiček a podle tohoto receptu se povede každému. Tato bramborová buchta má různé krajové názvy: na Plzeňsku bramborová buchta, na Rokycansku hluchec, jinde toč nebo báč. Podává se většinou k polévce, ale lze ji nabídnout i návštěvě jako netradiční pohoštění s hrnkem mléka nebo čaje.
Co je potřeba
- 1/2 l mléka
- 600 g polohr. mouky
- 42 g (1 kostka) droždí
- 2 vejce
- 400 g den předem vařených brambor
- 5 pol. lžic oleje
- palička česneku
- 2 káv. lžičky soli
- majoránka (popř. pepř)
- sádlo nebo olej na vymazání plechu
Krok 1
Máme-li brambory na buchtu předem uvařené, můžeme se směle pustit do přípravy těsta. Do teplého mléka najemno rozstrouháme brambory, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a 10 minut počkáme.
Krok 2
Do směsi přidáme celá slepičí vejce, sůl, olej, prolisovaný česnek, majoránku a nakonec mouku. Důkladně promícháme. Těsto na hluchec, chcete-li bramborovou bábovku, musí být o něco hustější než na lívance. Je-li příliš husté, přidáme mléko.
Krok 3
Máme-li těsto na bramborovou buchtu přichystané, necháme jej kynout. Těsto necháme v přikryté míse na teplém místě alespoň hodinu.
Krok 4
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem (sádlo je nejlepší, používaly ho i naše babičky), nalijeme a rozetřeme na něj vykynuté těsto a necháme přibližně 20 minut stát.
Krok 5
Předehřejeme troubu na 200 stupňů a bramborovou buchtu dáme péct. Když povrch buchty zrůžoví, je hotovo. Zkusíme špejlí. Když se těsto nelepí, je správně upečené.
Pekáč vysypeme celým mákem nebo sezamem.