Jak upéct jablečný štrúdl z bramborového těsta | recept
Recept na jablečný štrúdl z bramborového těsta. Snad každý zná klasiku – jablkový štrúdl z listového těsta. Ale proč nevyzkoušet něco nového a né tak tradičního? Podle mě si tento křehký závin z bramborového těsta plněný nastrouhanými jablky zamilujete. U nás v rodině má úspěch už roky, recept na tento štrúdl mám od svého dědy. Doufám, že i na vašem stole bude mít své místo.
Co je potřeba
Na dvě nohavice jablečného štrúdlu z bramborového těsta:
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g vařených brambor
- 100 g cukru krupice
- 100 g Hery
- 1 ks vejce
- 1 ks Prášek do pečiva
- Špetka soli
- Náplň: jablka, rozinky, ořechy, cukr, vanilkový cukr, skořice
- Vejce na potření
Krok 1
Přichystáme si nejprve těsto na bramborový štrúdl. Na vál si nastrouháme uvařené brambory a přidáme mouku s práškem do pečiva a solí, dále pak cukr, vejce a Heru. Vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na 2 poloviny a rozválíme.
Krok 2
Na náplň do štrúdlu z bramborového těsta si nastrouháme jablka a vymačkáme z nich šťávu. Jablka rozprostřeme na rozválené těsto, pocukrujeme, posypeme ořechy, rozinkami a skořicí. Opatrně zabalíme a konce rozváleného těsta ohneme dospodu.
Krok 3
Obě nohavice plněného závinu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Štrúdly potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou, aby nám nohavice nepopraskaly.
Krok 4
Štrúdly z bramborového těsta pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C než krásně zezlátnou.
Při rozvalování doporučuji pořádně pomoučit, bramborové těsto je křehké a může se lehce potrhat.