Jak udělat vynikající bramborový salát | recept
Štědrý večer se nezadržitelně blíží a kapra nebo řízek si bez bramborového salátu na štědrovečerní tabuli jen těžko dokážeme představit. Odkud bramborový salát pochází, zůstává velkou neznámou. Rozhodně však bramborový salát neodmyslitelně patří k českému štědrovečernímu menu. Ovšem uvařit ten správný bramborový salát je velké umění. My vám dnes jeden výtečný recept na tuto pochutinu přinášíme.
Co je potřeba
- 7 středních brambor
- 1 cibule
- 100 g petržele (kořenu)
- 100 g celeru
- 200 g mrkve
- 100 g sterilovaného hrášku
- 100 g sterilovaných okurek
- 2 vejce
- 1 jablko
- 50 g uzené slaniny (špeku) (kdo chce, může vynechat)
- 100 g majonézy
- 100 g tatarské omáčky
- ocet (na vaření celerového nálevu)
- sůl
- pepř
- cukr
Krok 1
Pustíme se do přípravy bramborového salátu. Začneme hned kořenovou zeleninou. Mrkev a petržel očistíme a uvaříme rozkrojené jen podélně v hrnci s mírně osolenou vodou.
Krok 2
Brambory uvaříme ve slupce, uvařené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařenou mrkev a petržel nakrájíme taktéž na kostičky a přidáme spolu s uvařeným a nakrájeným vajíčkem do mísy k bramborám. Celer očistíme, nakrájíme na menší kostičky syrový a vaříme ho ve sladkokyselém nálevu (1,5 dl vody, 1/4 čajové lžičky soli, 3 čajové lžičky cukru a 3 čajové lžičky octa). Uvařený celer přidáme do mísy i s nálevem.
Krok 3
Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Přidáme do mísy spolu s hráškem, nakrájenými okurkami, jablkem ─ opět na kostičky. Nakonec rozpustíme špek. To, co máme v míse, zalijeme pouze puštěným tukem. Necháme odstát a zamícháme, až jsou všechny ingredience důkladně vychladlé. Podle chuti ještě dosolíme a dopepříme. Takto připravený salát můžeme již podávat jako dietnější variantu. A pro ostatní vmícháme majonézu a tatarskou omáčku.
Krok 4
Bramborový salát je nejlepší, když je odleželý. Udělejte si ho tedy s předstihem, nejméně 1 den před štědrovečerní večeří.