Jak upéct jablečný štrúdl s vlašskými ořechy | recept
Štrúdl nebo závin, známá a oblíbená česká i slovenská klasika, která nezklame ve dnech svátečních ani všedních. Pod tímto názvem si většinou představíme štrúdl s jablky, ale protože rádi experimentujeme, děláme také štrúdl s tvarohem, mákem, s různými povidly, který má stejné kvality a výtečnou chuť. Ale je nás mnoho, kteří si nedovedeme sváteční a tedy i vánoční stůl představit bez výborného štrúdlu s jablky, vonícího skořicí s extra dávkou ořechů. Pro vás, kteří jste ještě štrúdl nepekli, zkuste jej s námi. Těsto je skutečně jednoduché a vše ostatní zvládnete také snadno.
Co je potřeba
Těsto na štrúdl: 400 g hladké mouky 1 celá Hera 1 malý kelímek bílého jogurtu 1 vejce špetka soli Náplň štrúdlu: 3 až 4 jablka mletá skořice cukr (na 1 štrúdl) 1 lžíce ořechy vanilkový cukr
Krok 1
Připravíme si těsto na štrúdl s jablky a ořechy. Jednoduše smícháme všechny ingredience a propracujeme v hladké těsto. Dobře vše smícháme ve větší míse, kde je dostatek prostoru. Mísa je výhodná proto, že neděláme kolem sebe nepořádek, žádné drobky se nesypou ven a na zem. Pak těsto zpracujeme dohladka na pracovním stole nebo na vále. Z těsta vypracujeme hladký bochánek. A jdeme si připravit jablka.
Krok 2
Jablka omyjeme. Můžeme slupky ponechat, neboť známe, že pod slupkou je nejvíc vitamínů. Komu slupky vadí, jablka oloupe. Nastrouháme je na hrubém struhadle, anebo strouháme jablka na plátky. Připravíme si zároveň mletou skořici, cukr, vanilkový cukr, nahrubo nadrcené vlašské ořechy.
Krok 3
Na vále si těsto rozkrojíme na dvě poloviny a uděláme dva bochánky. Nejdříve rozválíme jeden bochánek těsta. Podsypáváme hladkou moukou, aby se těsto nelepilo na vál a na váleček. Rozválíme na slabý obdélníkový plát a posypeme jej strouhankou. To proto, když jsou jablka více šťavnatá, nerozmáčí těsto. Takto se šťáva krásně vsákne do strouhanky. Pro představu, postačí asi tak jedna hrst strouhanky. Na ni naklademe nastrouhaná jablka. Pocukrujeme podle toho, jak jsou jablka sladká či kyselá. Jablka posypeme mletou skořicí, optimální je asi jedna malá lžička na jeden štrúdl. Navrch posypeme nadrcenými vlašskými ořechy. Kdo má rád rozinky, přidá na jablka ještě omyté rozinky (nejlépe vroucí vodou je v hrnečku spaříme, jako když zaléváme kávu, rozinky bývají konzervované chemicky), vodu dobře scedíme.
Krok 4
Jablečnou náplň nedáváme až do krajů, necháváme je prázdné. Těstem překryjeme jablečnou náplň z jedné a druhé strany, přehrnutím těsta rovněž uzavřeme oba konce štrúdlu. Takto naprosto stejně uděláme i druhý štrúdl. Plech vymastíme, anebo klademe oba štrúdly na pečící papír rozloženém na plechu a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 150–180 °C (podle vaší trouby) asi 25 minut dorůžova. Vychladlý štrúdl nakrájíme na kousky a můžeme podávat. Dobrou chuť.