Jak upéct foukané rohlíčky | vánoční cukroví | recept
V jednoduchosti je krása. Takto bych vystihla tento jednoduchý a přesto vynikající recept. Ořechové těsto, které se vám rozplyne na jazyku, se stane drogou. A u jednoho sousta nezůstanete. I přes veškerou jednoduchost přípravy jsou "foukané rohlíčky" z ořechového těsta poctivým vánočním cukrovím, které udělá na vánočním stole nemalou službu.
Co je potřeba
- 300 g mletých ořechů
- 500 g mletého cukru
- 100 g hladké mouky
- 250 g Hery
- 10 g kypřicího prášku do pečiva
Krok 1
Pokud neradi děláte v kuchyni nepořádek, tak si nachystejte mísu větších rozměrů. Ořechy, mouku cukr a Heru si navážíme do mísy, přidáme kypřicí prášek a vše důkladně prohněteme, až vznikne hladké ořechové těsto měkké konzistence.
Krok 2
Těsto na rohlíčky zabalíme do potravinové folie. Pokud děláte více těst na vánoční cukroví najednou, doporučuji si je označit štítkem s názvem receptu pro lepší orientaci. Uložíme nejlépe přes noc do lednice odpočinout. Ale pro nedočkavce stačí i 2 hodinky.
Krok 3
Teď už nezbývá nic jiného než se pustit do práce. Rozehřejeme troubu na 150 °C, nachystáme si plech na pečení a oblíbené plechové formičky. Těsto po kouskách odebíráme a vtlačujeme do připravených formiček na cukroví.
Krok 4
Až budeme mít plech na pečení plný těstem vyplněnými formičkami, dáme ho do trouby péct. V troubě se ořechové těsto začne pomalu nafukovat a až lehce zezlátne, je hotovo. Po upečení necháme plech i s formičkami lehce vychladnout. Nakonec z formiček vyklopíme cukroví.
Nemusíte použít jen formičky na rohlíčky. Krásně vypadají i pracky nebo ořechy.
Nezvyšujete teplotu pečení, jinak těsto vyběhne příliš rychle. A vyteče z formiček.