Jak upéct slané sušenky | recept
Recept na slané sušenky, který nabízíme, má jenom samá pozitiva. Křehké slané sušenky upečené podle něj jsou velmi levné a přitom výborné. S pečením si poradí úplný začátečník. Doba přípravy je krátká. Z jednoho těsta připravíme několik druhů slaných sušenek. Nabízíme i některé osvědčené „vychytávky“ a tipy, jak domácí slané sušenky využít ve studené kuchyni.
Co je potřeba
Na tři plechy sušenek:
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 2 vejce
- 250 g tuku na pečení
- Případně 3 lžíce mléka nebo vody
- Lžička soli
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- Posýpky a koření podle chuti (či možnosti)
Krok 1
Recept na jednoduché slané sušenky se hodí, když se dostaneme do stavu tísně (časové, surovinové) a chceme podat „home made“ pohoštění, ale v kuchyni se nejsme moc jistí. Ale i když potřebujeme udělat „za málo peněz hodně muziky“. Případně kombinací uvedených důvodů. Náš recept na slané sušenky už nemůže být jednodušší, a přesto tento domácí výrobek není nijak šizený nebo náhražkový.
Krok 2
Slané sušenky upečeme z křehkého těsta. Budeme na ně potřebovat půl kilogramu hladké nebo polohrubé mouky, 250 g rostlinného tuku na pečení, jeden kypřicí prášek do pečiva, lžičku soli, dvě vajíčka a asi tři lžíce mléka. V mouce rozmícháme sůl a kypřicí prášek. Přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek (bílek uchováme), rozkrájený tuk a rukama začneme zpracovávat těsto.
Krok 3
Jedině v případě, že se mouka s tukem opravdu drobí a nelze ji zpracovat, přidáme mléko (nebo vodu). Ale jen málo, protože přidané tekutiny způsobí, že je pak výrobek méně křehký. Proč se někdy daří bez mléka a jindy ne? Záleží na vlastnostech použitého tuku. Zkušení pekaři vysvětlí, že ani každá mouka není stejná. Máme-li dost času, vložíme těsto do sáčku a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Bude se s ním pak lépe pracovat.
Krok 4
Před odpočinutím můžeme těsto rozdělit na části, které ochutíme například mletou paprikou, nemletým mákem, kari kořením, drceným kmínem. Část těsta necháme v neochuceném stavu. Koření musíme do těsta dobře zapracovat. Když by nám stačil jen jeden dochucený druh, je lepší koření rozmíchat hned do mouky, lépe se rozptýlí. Ale popsaný způsob dodatečného ochucení je také možný – a vyzkoušený.
Krok 5
Sušenkové těsto po čtvrtinách rozválíme na jemně podsypané pracovní ploše. Snažíme se vyválet pokud možno co nejtenčí placku. Ve směsi je totiž kypřicí prášek a sušenky se při pečení nafouknou. Povrch těsta můžeme zlehka „výtvarně pojednat“ rádýlkem nebo podobným nástrojem. Sušenky budeme vykrajovat. Hodí se takové tvary, které nepoužíváme pro sladké cukroví. Aby nedocházelo k vizuální asociaci sladkého. Když nemáme příhodný tvar, můžeme si pomoci například deformací (roztažením) klasického vykrajovátka na hvězdičky (na snímku). Každá příchuť má svůj tvar.
Krok 6
Když nemáme vybavení na pečení cukroví, můžeme sušenky vykrajovat třeba sklenicí. Tvar měsíček je velmi ekonomický, nevznikají při něm skoro žádné zbytky. Nebo sušenky nakrájíme nožem na čtverce, obdélníky, trojúhelníky či pásky. (Na obrázku jsou měsíčky vykrajovány z těsta, do kterého byl přimíchám mák a kari koření. Pásky sypané mákem jsou řezány nožem).
Krok 7
Povrch slaných sušenek: Můžeme je nechat holé nebo je povrchově upravit. Tvary vykrojené formičkou můžeme potřít zbylým bílkem – sušenka bude po upečení lesklá. Když chceme makové čtverečky nebo pásky (tyčky), potřeme bílkem celou ještě nerozřezanou placku těsta, posypeme mákem (nebo sezamem) a teprve pak nakrájíme. Usnadní to práci a minimalizuje ztráty. Neochucené sušenky potřené bílkem můžeme svrchu posypat kořením (paprika, kmín, pepř apod.).
Krok 8
Vykrojené tvary klademe těsně vedle na suchý plech (těsto je dostatečně tučné, netřeba podmazávat). Z půl kilogramu hladké mouky a jedné kostky tuku budeme mít tři plechy sušenek. Sušenky vkládáme do předehřáté trouby a pečeme při asi 200 stupních. Trvá to trochu déle než pečení sladkého cukroví – přibližně 10 minut. Je třeba občas nahlédnout (sušenkám to neublíží). Upečené sušenky mají zlatou barvu.
Krok 9
Slané sušenky můžeme podávat hned, a nebo i za několik dní. V dobře uzavřené nádobě a ve chladu vydrží i víc než týden (či ještě déle). I když mírně ztvrdnou, vůbec to nevadí, protože jsou stále křehké (znovu připomínáme – čím méně tekutiny, tím jsou křehčí). Můžeme je servírovat na jedné míse nebo je rozdělit na menší tácky podle druhů ochucení.
Krok 10
Při výrobě slaných sušenek si můžeme z části neochuceného těsta nařezat tenké tyčinky, které upečeme jen tak holé. Lze je pak využít k poměrně efektnímu a přitom málo pracnému pohoštění. Ze zakysané smetany nebo dobrého poctivého jogurtu umícháme svěží dipy, které různě ochutíme: česnekem, bylinkami, křenem – jak je libo. Rozdělíme je podle druhu do vyšších misek (nebo šálků). Na proužky nakrájíme čerstvou zeleninu (okurku, papriku, hlávkové či pekingské zelí apod.). Dáme na talíř, na druhý slané tyčinky. Hosté si berou a podle chutí si smáčejí tyčinky a zeleninu v dipech.
Krok 11
Sušenky z neochuceného a bílkem nepotřeného těsta můžeme využít jako podklad pro zhotovení různých chuťovek – miňonek. Stačí na ně nastříkat trochu nějaké dobré domácí pomazánky a podle chuti, fantazie (či dostupných surovin) přizdobit.
Slané sušenky nesypeme na povrchu solí, protože by vlhly.