Jak udělat kuře à la bažant | recept
Kuře à la bažant, recept. Kuře připravené na způsob bažanta – kuře à la bažant – je tradiční recept. Proč se stále drží na špici kuřecích předpisů? Protože kuře à la bažant je moc dobré. Kuře má tak vyváženou chuť, že se snad ani nemůže „přejíst“. Proto recept úspěšně proplouvá všemi stravovacími módami. Nabízíme poctivý recept na kuře po způsobu bažanta.
Co je potřeba
- Kuře celé nebo čtvrtky
- 100 g uzeného špeku
- Sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec
- Kousek másla
- 1 cibule
Krok 1
I když lovecká sezona bažanta začíná v říjnu, myslivci ctí zásadu, že střelit bažanta před prvním listopadem, to se nedělá. Sezona je krátká, jen do konce prosince, respektive do konce ledna (v bažantnicích). Ale upřímně – oškubat a vyvrhnout bažanta, není jen tak. Jestliže jsme se právě nenarodili v hájence, nežijeme v domácnosti s nimrodem nebo jsme trochu „hákliví“, je lepší dát si bažanta při nějakých zvěřinových hodech v restauraci. A mimo zvěřinovou sezonu si na způsob bažanta můžeme připravit kuřátko.
Krok 2
Název pokrmu kuře à la bažant značí, že bylo kuře připraveno takovým způsobem, jako se upravuje bažant. Proto se v kuchařkách kromě francouzské zkratky à la můžeme setkat s názvy: kuře jako bažant, kuře na způsob bažanta, kuře po způsobu bažanta. Jako bažanta můžeme upravit celé kuře nebo jen jeho části.
Krok 3
Ingrediencí, bez které se kuře à la bažant neobejde, je uzená slanina. A ze všeho nejlepší je docela obyčejný uzený špek. Ono to je s tím špekem tak: v kuchařských knihách vyšlých po vzniku Československa se důsledně dbalo na české názvosloví. A tak německý speck nahradil český výraz slanina. V současné době si pod pojmem slanina představíme „anglickou“, libovou nebo prorostlou. Ale zvěřina se tradičně protýká obyčejným uzeným špekem.
Krok 4
Uzený špek maso jednak promastí, jednak napomůže jeho změknutí. A dodá typickou chuť, kterou žádná „anglická“ nenahradí (nic proti anglické, jen že chutná jinak než špek). Kuře nebo části buď prošpikujeme pomocí špikovací jehly (na obrázku 3), nebo uděláme vpichem nože otvory, které rozšíříme prstem a vsuneme do nich hranolky uzeného špeku.
Krok 5
Kuře nebo jeho díly trochu osolíme (méně než obvykle, špek je slaný), vložíme do pekáče, přidáme hrubě nasekanou nebo na měsíčky nakrájenou cibuli, asi šest celých pepřů, dva bobkové listy, pět kuliček nového koření a pět hrubě podrcených kuliček jalovce. Na povrch masa položíme tenké plátky zbylého špeku. Podstříkneme vodou, přikryjeme poklicí a dáme péct na 200 stupňů.
Krok 6
Když pečeme jenom stehna, není třeba je obracet (zachováme pěknou kůžičku na závěrečné vypečení). Když bychom pekli celé kuře, nejdřív je dusíme prsíčky dolů, pak otočíme a dopékáme „na zádech“. Když je maso měkké a začíná červenat, přidáme do výpeku plátek másla, kuře šťávou dobře polijeme a odkryté pečeme dozlatova. Pak výpek trochu podlijeme horkou vodou, aby se odvařila upečená cibule a masová šťáva.
Krok 7
Kuře à la bažant podáváme s různě upravenými bramborami – výtečně k němu chutnají například opékané. Protože se bažant někde jí s bramborovou kaší, určitě bude kaše ladit i kuřetem à la bažant. Také červené zelí, které má někdo k bažantovi rád, se ke kuřeti à la bažant velmi dobře hodí. Zajímavou přílohou jsou i vařené kroupy upravené jako příloha nebo dušená rýže.
- Kuře na způsob bažanta se někdy peče i podlité vínem (viz náš videorecept)
- I když špek maso nezaměnitelně ochutí, někomu (hlavně dětem a mládeži) jeho nevypečené kousky uvnitř svaloviny vadí. Je vhodné s tím počítat a při podává strávníky přímo vyzvat, aby si případně špek z masa vytáhli a odložili na talířek s kostmi.
- Malým dětem špek vytáhneme sami.
- Je ověřeno, že nechuť ke špeku se věkem ztrácí. Pak ale zase nastupují zdravotní omezení.