Jak udělat kuřecí játra na cibulce | recept na kuřecí játra jako minutka
Kuřecí játra jako minutka – kuřecí játra na cibulce – recept. Drůbeží játra jsou oblíbeným jídlem, nejen proto, že jsou levná, rychle tepelně připravená, ale i lichotivá pro naše chuťové receptory. Restovaná kuřecí játra na cibulce jsou českou klasikou, která má mnohem víc příznivců než těch, kteří je zatracují. Kuřecí játra jsou příznivým zdrojem vitamínů a minerálů, které v sobě skrývají. Rychlý oběd nebo večeře z kuřecích jatýrek příjemně zpestří jídelníček. Předkládáme tento jednoduchý recept bez přídavku masoxu a glutamátu.
Co je potřeba
- 500 g kuřecích jater
- 2 až 3 cibule
- 1 malá lžička plnotučné hořčice
- 1 lžíce sádla
- sůl, pepř, majoránka
Krok 1
Připravíme si cibuli – oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli restujeme nejlépe na sádle nebo oleji, na mírném plameni pěkně až dozlatova. Připravíme si kuřecí játra.
Krok 2
Dobře propláchneme kuřecí játra, odstraníme blány, jen ty, které jsou viditelné. Jatýrka kvůli blanám a šlachám neprořezáváme, jsou tenké a jemné a při tepelné úpravě, dušením a povařením se ztrácí. Připravená kuřecí játra dáme restovat na cibulku, pak přiklopíme pokličkou a dusíme za občasného míchání asi 15 minut. Pozor, jatýrka nesolíme, aby zůstala jemná a měkká. Osolíme, až když jsou hotová.
Krok 3
Druhá varianta. Abychom si ještě zjednodušili přípravu jatýrek na cibulce (většinou když spěcháme), dáme na sádlo nebo olej nakrájenou cibuli společně s jatýrky dusit, za občasného míchání na 15–20 minut. Ve finále je chuťový výsledek stejný v obou variantách.
Krok 4
Pokud se nám šťáva z jatýrek přípravou vysmahla, podlijeme trochou vody, jen krátce povaříme, aby jsme získali šťávičku. Přidáme lžičku hořčice, trochu majoránky, osolíme, opepříme podle chuti. A hotovo je skutečně velmi brzy. Podáváme s rýží, bramborami, ale jestli chceme mít večeři skutečně rychlou, tak jsou kuřecí jatýrka výborná i s chlebem nebo jiným pečivem.