Jak udělat kuře na medu | recept
Pečené kuře na medu je jedna z vynikajících variant kuřecí pochoutky. Kuře potírané medem v průběhu pečení, s křupavou kůrčičkou a lahodnou chutí si určitě oblíbíte. Nasládlá a zároveň pikantní chuť výpeku výborně ochutí jakoukoli přílohu. Na tomto jednoduchém receptu nelze nic pokazit, a proto se do přípravy kuřete na medu mohou s námi pustit i nezkušení kuchaři.
Co je potřeba
- Jedno větší kuře
Marináda:
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 5 lžic oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce kečupu
- 1/2 kostky masoxu
- trochu soli
- 1 dcl vody
Krok 1
Kuře omyjeme, důkladně vypláchneme i zevnitř, sáhneme do krční části, aby tam nezbyla trávicí trubice, případně ji snadno vyjmeme. Vyprané kuře rozkrojíme na poloviny, aby marináda masem lépe prostoupila. Pokud chcete péct kuře celé (v případě, že ho nadíváte), rozkrojte jej v prsou, aby tam marináda lépe pronikla.
Krok 2
Připravíme si medovou marinádu na kuře. Do misky dáme med, sojovou omáčku, rozetřený česnek, trochu oleje, kečupu, drůbeží masox, trochu soli a lžíci vody. Všechno dobře promícháme a nalijeme na připravené kuře. Každou část kuřete potřeme marinádou, aby ji dobře nasálo, a necháme marinovat několik hodin, nejlépe přes noc.
Náš tip: Máte-li v oblibě ostřejší marinády, máme pro vás recept na BBQ omáčku s medem. Marinádu použijte stejným způsobem, jako v tomto návodu na medové kuře.
Krok 3
Kuře na medu dáme do předehřáté trouby a pečeme podle velikosti kuřete jednu hodinu i více na 150 až 180 °C. Během pečení kuře potíráme medovou marinádou. Spotřebujeme ji celou, zbytek vlijeme do pekáče. Kuře na medu můžeme péct přiklopené a pak pro získání kůrčičky kuře odklopíme.
Krok 4
Kuře na medu podáváme s bramborami, rýží, bramborovým knedlíkem, anebo jen tak, s pečivem nebo chlebem. Poslední dvě jmenované přílohy se hodí k večeři, jsou časově nejméně náročné. Nutno ale podotknout, že chutnají také skvěle.
Recept na pečené kuře s medem je celý. Nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť!