Jak uvařit kapustovou polévku | recept
Jak uvařit kapustovou polévku | recept. Recept na klasickou kapustovou polévku a další „vychytávky“. Kapustová polévka je po uvaření chutná, ale ještě lepší je ohřátá v „druhém kole“. Proto se kapustové polévky obvykle vaří víc, než běžné polévky určené jen k jednomu jídlu. Přinášíme recept na kapustovou polévku, jak se tradičně vaří. A dále nabízíme několik tipů, jak udělat kapustovou polévku trochu jinak.
Co je potřeba
- kapusta
- brambory
- kořenová zelenina
- česnek, majoránka, sůl, pepř, zelené koření
- máslo
- mouka
- 1 menší kapusta
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- případně kedlubna
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 menší cibule
- česnek
- sůl, mletý pepře, majoránka, případně i zelená petrželka, celerová nať nebo libeček (cokoliv z toho, a nebo i všechny natě – ladí spolu).
Krok 1
Kapustová polévka je typická pro léto a podzim, kdy je na trhu dostatek čerstvé kapusty. Kapustová polévka dost zasytí (a to i přes nízkou energetickou hodnotu kapusty), proto kapustovou polévku vaříme k lehčímu druhému chodu. „Kapusťačka“ patří i k těm polévkám, k nimž se pečou vdolky s mákem (viz náš recept na české vdolky). Rovněž jsou-li k obědu buchty, hodí se kapustová polévka jako slaný základ.
Krok 2
Na tři litry kapustové polévky potřebujeme jednu menší kapustu, dvě brambory, jednu mrkev, jednu petržel, kousek celeru. Jestliže máme kedlubnu, kapustové polévce jen prospěje. Na zapražení použijeme jíšku ze dvou lžic másla, dvou lžic hladké mouky a jedné menší cibule. Kořenit budeme česnekem, solí, mletým pepřem, majoránkou, případně i zelenou petrželkou, celerovou natí nebo libečkem (cokoliv z toho, a nebo i všechny natě – ladí spolu).
Krok 3
Z kapusty obereme svrchní zvadlé, nažloutlé nebo naopak příliš tmavé listy. Odřízneme konec košťálu, který je zašpiněný. Pak kapustu opláchneme pod proudem tekoucí vody. Rozřízneme na čtvrtky a po hraně seřezáváme, abychom kapustu nakrájeli na kratší tenké proužky. Zbylý košťál nastrouháme na struhadle s hrubými oky. Zdřevnatělé části vyhodíme.
Krok 4
Kapustu dáme do čtyřlitrového hrnce (aby bylo dost místa), zalijeme dvěma litry vody a dáme vařit. Zpočátku vaříme v menším množství vody, aby byl var rychlejší. Očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme na tak velké kousky, jaké máme v polévce rádi. Oloupeme dvě brambory, opláchneme, nakrájíme na kostky a přidáme k zelenině. Přilijeme vodu, aby byla zelenina ponořená, dáme půl polévkové lžíce soli a pod poklicí vaříme.
Krok 5
Mezitím si připravíme cibulovou jíšku. Oloupeme, opláchneme a drobně nakrájíme střední cibuli. Na dvou lžicích másla zpěníme dvě vrchovaté lžíce hladké mouky. Když mouka začne vonět, přidáme nakrájenou cibuli. Za stálého míchání společně restujeme. Když má cibule zlatohnědou barvu, přelijeme jíšku do kapustové polévky. Doplníme vodu, abychom měli tak tři litry (to bude polévka tak akorát zapražená a zeleniny v ní bude dostatečné množství).
Krok 6
Snížíme teplotu a kapustovou polévku prováříme. Když jsou brambory měkké, je dost uvařená i kapusta. Oloupeme, prolisujeme, utřeme nebo nastrouháme tři stroužky česneku. Vložíme do polévky. Nebo přidáme dvě lžičky sušeného česneku. Česnek musíme provařit, zejména počítáme-li s tím, že polévku všechnu nesníme. Nedostatečně tepelně upravený česnek je v polévkách „do zásoby“ nejčastější příčinou, že začnou kvasit.
Krok 7
Kapustovou polévku dokořeníme majoránkou a zelenými bylinkami (opět je musíme alespoň tři minuty povařit). Přidáme trochu mletého černého pepře. Ochutnáme, případně dosolíme. Můžeme podávat. Kapustové polévky si každý rád přidá, proto se vyplatí dát na stůl polévku v míse (nebo třeba na chalupě – „po domácku“ – klidně i celý hrnec). Mnozí muži mají rádi kapustovou polévku trochu víc pepřenou, proto nezapomene na dochucovací soupravu.
Krok 8
Kdo má výhrady proti bílé mouce v jíšce, může zvolit jinou technologii: Zároveň se zeleninou dáme vařit dvě tři hrsti trhaných krupek. Nebo místo krupek přidáme po asi 10 minutách varu do kapustové polévky dvě hrsti ovesných vloček. Obilniny kapustovou polévku také příjemně zahustí. Vločky se rozvaří, že je v polévce ani nepostřehneme, ale případně použité krupky – třebaže polévku trochu zahustí – zůstanou celé, příjemné na patro. Do kapustové polévky nakonec přidáme lžíci másla.
- Kapustovou polévku můžeme vařit ve vývaru, který jsme si pošetřili při vaření uzeného masa nebo uzených žeber.
- Stejně tak můžeme použít vývar z vepřové kosti, kterou jsme odřízli například při úpravě plece, boku nebo kotlety.
- Někde je zvykem spolu se zeleninou vařit kůži z uzeného špeku (po uvaření se vyndá). Aby nebyla takto připravovaná polévka moc mastná, lze ji pak zahustit pouze nasucho opraženou moukou.
- Velmi dobře chutná i „letní“ varianta kapustové polévky. Postup je stejný, ale místo jíškou zahustíme polévku hrstí hrubé krupice. Kapustová polévka s krupicí je ještě chutnější, když do ní přidáme hodně libečku.
- Když má kapustová polévka posloužit jako samostatné jídlo, můžeme do ní přidat oloupanou a na kolečka nakrájenou moravskou klobásu (nikoliv paprikovou).
- Když chceme kapustovou polévku uchovat na další ohřátí, musíme ji nechat úplně vychladnout a teprve pak dát do lednice.
- Při ohřívání musí polévka znovu projít několikaminutovým varem.
- Lidi s citlivějším zažíváním nebo s některým typem potravinové alergie (histaminová intolerance) může po ohřívané kapustové polévce pálit žáha.