Jak na zavařování červené řepy | recept
Zavařování červené řepy – recept krok za krokem. Uchovávání červené řepy zavařováním, aby mohla být celý rok připravena ke konzumaci, je prastarý způsob, který funguje dodnes. Přestože má červená řepa nejvíc vitamínů a hodnot syrová, konzervace řepy má pro hospodyňku smysl. I těch vitamínů, minerálů a dalších hodnotných látek po zavařování červené řepy zůstane ještě dostatek. Konzervování červené řepy je stejné jako při každém jiném zavařování ovoce a zeleniny. Přesto si postup zavařování červené řepy připomeňme.
Co je potřeba
Nálev na červenou řepu: receptů na nálev je mnoho, ale základ je vždy stejný, liší se jen malými nuancemi:
- 1 l vody
- 200 ml octa
- 10 g soli
- 40 g cukru
- 4 tabletky umělého sladidla
- 1 lžíce fenyklu
Druhá varianta:
- 2 l vody
- 20 g cukru
- 20 g soli
- 2–3 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček barevného pepře
- lžička kyseliny citronové
Krok 1
Zavařování červené řepy zahájíme tím, že červenou řepu uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Červená řepa se nesmí hlavně rozvařit. Řepu oloupeme – jde to velmi dobře a celkem rychle. Nyní zvolíme způsob nakrájení řepy – na kostičky nebo do jakéhokoliv tvaru, který chceme mít. Anebo uvařenou červenou řepu jednoduše nahrubo nastrouháme.
Krok 2
Nálev pro zavařování červené řepy můžeme mít již předem připravený, nebo jej připravíme v době, kdy nám řepa chladne. Nálev vždy necháme projít varem a vychladnout. Kdo nechce mít v zavařované červené řepě koření, může nálev přecedit.
Krok 3
Nakrájenou nebo nastrouhanou červenou řepu dáváme do skleniček a zalijeme nálevem – buď s kořením nebo přelitým přes síto. Zavařovací sklenky uzavřeme víčkem a červenou řepu sterilizujeme standardním způsobem, přibližně 15 minut při 85 °C. Pak ihned vyndejme ze zavařovacího hrnce. Zavařovaná červená řepa se bude skvěle hodit na zimu.
Krok 4
Na závěr uvedeme recept na šťávu z červené řepy. Šťávu z červené řepy vyrábíme zásadně ze syrové řepy, protože se tak zachovají cenné minerály a vitamíny: Nejprve oloupeme a omyjeme červenou řepu. Nakrájíme ji na kousky a dáme do odšťavňovače. Je to úžasně jednoduché a rychlé, když opomeneme špinavé nádobí a potřísněný pracovní stůl od červené šťávy z řepy.
- Zavařovaná červená řepa s křenem:
Oblíbená je také zavařovaná červená řepa spolu s křenem, zalitá ve sladkokyselém nálevu. Na přípravu je potřeba 1,2 kg červené řepy, 300 g křenu, na nálev 1 l vody, 250 ml octa, 89 g cukru a 20 g soli.
- Zavařování červené řepy naostro s feferonkou:
Nálev na zavařování červené řepy: 3 l vody, 1 l octa, 250 g cukru, 100 g soli, 2 lžíce hořčičného semínka, 10 kuliček nového koření, 15 zrnek celého pepře, 5 ks bobkového listu. Příprava nálevu: Vodu přivedeme k varu, přidáme všechny ingredience a nálev 10 min. vaříme. Necháme trochu vychladnout. Červenou řepu očistíme, opláchneme a povaříme cca 30–40 min. Řepu oloupeme a nakrájíme na tenké řezy. Cibuli nakrájíme na kolečka a dáme dohromady s řezy červené řepy. Zavařovací sklenice naplníme červenou řepou a do každé přidáme kousek feferonky a zalijeme nálevem. Zavíčkuje se a sterilizování provádíme 20 min. při 85 °C.
- Červená řepa zavařovaná se zelím:
Použijeme 5 kg červené řepy, 3 kg červeného zelí, 1 kg cibule, nálev (z 5 dílů octa, 5 dílů cukru, 1 díl soli). Červenou řepu řádně očistíme, oloupeme, opláchneme a nastrouháme na hrubém struhadle. Červené zelí pokrájíme na tenké proužky. Na kolečka nakrájíme i cibuli. Všechny suroviny smícháme a necháme hodinu uležet. Čas využijeme k výrobě nálevu – svaříme vodu s octem a solí. Naplníme do sklenic, stlačíme, zalijeme horkým nálevem a sterilizujeme po dobu 30 min. při 80 °C.