Jak udělat buchtu z cukety | recept
Buchta z cukety| recept. Cuketa je vynikající sezónní produkt, který obohatí českou kuchyni o mnoho zdravých a chutných variant jídel se sladkou i slanou chutí. Cuketa je výborná pro přípravu masa, dobrých salátů, ale i buchet a jiných sladkých moučníků. Pokud jste pěstiteli cuket, anebo vám ji někdo občas daruje, zkuste si s námi upéct buchtu z cukety. Na buchtu z cukety je vhodná cuketa i přerostlá, a možná právě přemýšlíte, jak ji zužitkovat. Předkládáme jednoduchý recept na velmi dobrou buchtu z cukety.
Co je potřeba
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 2 lžíce kakaa
- 3 ks vejce
- 1/2 hrnku podmáslí ( kefíru)
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku oleje
- prášek do pečiva
- jedna středně velká cuketa
- troška soli
Krok 1
Na buchtu z cukety si připravíme cuketu – okrájíme, omyjeme, odstraníme dužinu a jádra a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud je cuketa dost vodnatá, trochu vymačkáme vodu.
Krok 2
Oddělíme žloutky od bílků, ušleháme tuhý sníh a postupně zašleháme žloutky, cukr, přidáváme mouku s kypřicím práškem. Stále šleháme a vlijeme rozpuštěné máslo, olej, kefír – podmáslí, přisypeme prášek do pečiva a trochu soli. Nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu. Těsto na buchty z cukety rozdělíme tak, že menší část dáme do misky a vmícháme kakao. Do vymazané a vysypané formy (plechu) dáme střídavě světlé a tmavé těsto, špejlí můžeme promíchat, aby se tmavé a světlé těsto na cuketovou buchtu promísilo.
Krok 3
Těsto na buchtu z cukety dáme do předehřáté trouby. Cuketovou buchtu pečeme při teplotě 150–160 stupňů asi 45 minut. Špejlí zkusíme, jestli je buchta z cukety pečená a nelepí se. Po vychladnutí buchtu nakrájíme a pocukrujeme. Rychlá buchta z cukety je hotová! Dobrou chuť!