Jak připravit škvarkové pagáčky | recept
Jak připravit škvarkové pagáčky | recept. Škvarkové pagáčky jsou chutné placičky z rychlého kynutého těsta. Hodí se jako chuťovka k pivu nebo jako pečivo k luštěninovým polévkám (zvláště fazolové). Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Nabízím recept na škvarkové pagáčky krok za krokem i s fotkami.
Co je potřeba
- 500 gramů hladké mouky
- 1 kostka droždí (42 gramů)
- 1 vejce
- 150 gramů škvarků (cca třičtvrtě hrnku)
- 2 lžíce sádla
- 150 ml mléka
- kmín na posypání
Krok 1
Ve vlažném mléce pečlivě rozšleháme vejce a přidáme rozdrobenou kostku droždí. Škvarky rozemeleme v mlýnku nebo nasekáme na velmi malé kousky. Přisypeme k základu škvarkových pagáčků a nakonec po částech zapracováváme hladkou mouku. Výsledkem by mělo být hladké nelepivé těsto, které lze pohodlně vyválet. Pokud je to třeba, přidáme ještě trochu mouky.
Krok 2
Rozpálíme troubu na 200 °C a připravíme si dva velké plechy vyložené pečicím papírem. Z těsta vyválíme 2–3 centimetry silný plát a vykrajujeme z těsta sklenicí větší kolečka. Na povrchu koleček nařízneme ostrým nožem mřížku (pouhé naznačení nestačí) a uložíme je na předem připravený plech. Posypeme je kmínem a potřeme rozpuštěným sádlem.
Krok 3
Škvarkové pagáčky pečeme v troubě dokud na povrchu nezezlátnou. Počítáme s tím, že při pečení ještě nakynou, dáváme je proto raději dál od sebe. Škvarkové pagáčky můžeme servírovat ještě horké, ale velmi dobře chutnají i studené. Dobrou chuť!
Před samotným vykrajováním těsto ochutnejte. Bude-li málo slané (záleží na původní chuti škvarků) dosolte je. Zdravější a chuťově zajímavější variantu škvarkových pagáčků připravíte, pokud jednu třetinu hladké mouky nahradíte celozrnnou.