Jak připravit kuřecí perkelt | recept
Perkelt je masová specialita pocházející z Maďarska. Vzhledově se podobá guláši, ale omáčka je o něco hustší. Připravuje se prakticky ze všech druhů mas či jejich směsí – my si dnes vyzkoušíme kuřecí perkelt.
Co je potřeba
1 kuře (nebo menší slepice)
3 lžíce oleje
1 cibule
1 lžička mleté červené papriky
1 bobkový list
20 gramů hladké mouky
špetka soli
Krok 1
Kuře dobře omyjeme, osušíme a rozdělíme na menší kusy. Cibuli oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a vhodíme na pánev s rozpáleným olejem. Rychle ji zpěníme a přihodíme maso, které opečeme z obou stran. Nevejde-li se nám maso do hrnce najednou, musíme ho osmažit postupně a nakonec všechny osmažené kousky do hrnce vhodit.
Krok 2
Přisypeme mletou papriku (sladkou nebo pálivou volte podle toho, jestli máte rádi jemné nebo raději pikantní chutě), bobkový list, osolíme a mírně podlijeme vodou (maso by se nemělo celé ponořit, stačí zpoloviny). Dusíme, dokud maso úplně nezměkne (trvá to asi hodinu). Pro kontrolu můžeme do kuřete píchnout vidličkou – vyteče-li z masa krev, necháme pokrm dusit déle.
Krok 3
Měkké maso vyjmeme a uložíme do mísy s poklicí. Zbylou omáčku zaprášíme moukou, zprudka zavaříme, přidáme dva hrnky vody a necháme na mírném plameni dojít asi 10 minut, aby se chutě dobře spojily a mouka dost provařila. Na talíři přelijeme hotovou omáčkou maso a servírujeme (nezapomeneme předtím odstranit bobkový list). Jako přílohu můžeme použít rýži, knedlíky, brambory nebo těstoviny.
Perkelt vylepšíme, pokud do něj v druhé polovině přípravy přidáme hrst nakrájených žampionů a chuť na závěr zjemníme 1 cm tlustým plátkem másla nebo kapkou smetany.
V Maďarsku připravují perkelt nejčastěji z čerstvého hovězího masa. U nás s ním můžete občas setkat v kuchařkách nebo restauracích pod názvem Vídeňský guláš.