Jak uvařit couračku s kysaným zelím | recept
Jak uvařit couračku s kysaným zelím | recept. Couračka z kysaného zelí recept. Svůj název vydatná couračka získala zřejmě proto, že se polévka z kysaného zelí v domácnostech jedla z jedné mísy. Couračka tak při jídle zanechávala za sebou „couravou stopu“ mezi nádobou a ústy. Tradiční českou polévku připravujeme z kysaného zelí, brambor a slaniny. Recept na couračku čtěte dále.
Krok 1
Na 4 porce polévky couračka s kysaným zelím si podle receptu přichystejte 1 l vody, 400 g brambor a stejné množství kysaného zelí, 1 středně velkou cibuli, 60 g obyčejného másla, 50 g slaniny (místo slaniny můžete použít dobrou klobásu), dále pak 100 g husté smetany, na výrobu jíšky hladkou mouku, na dochucení couračky sůl, pepř, kmín a sladkou papriku.
Krok 2
Přípravu couračky začneme úpravou kysaného zelí. To pokrájíme, zalijeme studenou vodou, osolíme a okořeníme a dáme vařit.
Krok 3
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka.
Krok 4
Na rozehřátou pánev umístěte máslo, slaninu, nadrobno nakrájenou cibuli a zasypte moukou. Směs pak přidejte do vývaru s kysaným zelím spolu s povařenými brambory.
Krok 5
Couračku krátce povaříme a přidáme smetanu. Polévka z kysaného zelí je hotová a můžete podávat. Dobrou chuť!
Podle Malé horácké kuchařky (Regionální muzeum města Žďár nad Sázavou, 2001) se do polévky na závěr přidávala 1 lžíce škvarků a špetka drceného kmínu na dochucení. Vyzkoušejte tento recept z Vysočiny.