Jak připravit včelí úlky | recept
Recept na včelí úlky. Včelí úlky alias vosí hnízda mají mezi hospodyňkami punc pracného cukroví. Ale se správně vypracovanou hmotou a pečlivě vyšlehaným krémem se z tvorby tohoto cukroví stane zábava. A navíc báječné rumové aroma včelích úlků by rozhodně nemělo chybět na žádném svátečním stole. Recept na nepečené vánoční cukroví včelí úlky krok za krokem.
Co je potřeba
Těsto na včelí úlky:
10 dkg cukru moučky
10 dkg strouhaných ořechů
10 dkg strouhaných piškotů
12,5 dkg másla
2 lžíce kakaa
rum 1 – 2 lžíce
Krém do včelích úlků:
12,5 dkg másla
10 dkg cukru moučka
rum dle chuti
Na dohotovení včelích úlků:
asi 50 piškotů
formička na úlky
cukr moučka na vysypávání
Krok 1
Recept na včelí úlky - příprava těsta: Smícháme cukr moučku, strouhané ořechy a piškoty, změklé máslo, kakao a úplně nakonec po troškách přiléváme rum. Vzniklá hmota musí být hutná, vhodná k tvarování. Tomu uzpůsobíme i množství přidaného rumu. Těsto na půl hodiny uložíme do lednice, aby se s ním lépe pracovalo.
Krok 2
Mezitím si vyšleháme změklé máslo, cukr a rum na hustý krém, dáme ho do mikrotenového sáčku s ustřiženou špičkou (nebo do cukrářského sáčku s trubičkou).
Krok 3
Kousky hmoty vtlačujeme do cukrem vysypané formičky na úlky, malíčkem nebo koncem vařečky uděláme důlek a vyklepneme na prkénko. Když máme všechnu hmotu takto zpracovanou, dáme úlky na chvíli do chladu, aby ztuhly a při plnění se nedeformovaly.
Krok 4
Nakonec je naplníme krémem a přilepíme piškot (kulatou stranou ke krému). Včelí úlky udržujeme v chladu a v dobře uzavřené nádobě, aby nevyprchalo rumové aroma.
Pro luxusnější vzhled můžeme hotové včelí úlky polít čokoládovou polevou a posypat drcenými nebo mletými ořechy.