Jak upéct laskonky | recept
Jak upéct laskonky | recept. Laskonky patří mezi nejoblíbenější (nejen) vánoční cukroví. Křehké tělo laskonek se báječně snoubí s jemným lahodným krémem. A dají se upéct na poslední chvíli. Upečte si plněné laskonky podle tohoto receptu i vy doma. Stačí trochu zručnosti v kuchyni a trpělivost.
Co je potřeba
Sněhová hmota:
- 4 bílky
- 20 dkg krupicového cukru
- 15 dkg strouhaného kokosu (nebo ořechů)
- 3 lžíce hrubé mouky
- na špičku nože prášku do pečiva
Krém do laskonek:
- 20 dkg másla
- 15 dkg moučkového cukru
- 1 lžička rumu
Krok 1
Bílky a cukr ušleháme ve vodní lázni do tuha, pak opatrně vmícháme kokos a mouku s práškem do pečiva. Hmotu přendáme do cukrářského sáčku (může být i silnější mikrotenový sáček s ustřiženou špičkou). Na plech vyložený pečicím papírem děláme malé oválky, které sušíme v mírně vyhřáté troubě – tj. asi při 120 °C. Trvá to 25 až 30 minut, dokud laskonky lehce nezrůžoví.
Krok 2
Mezitím si připravíme krém do laskonek. Změklé máslo s moučkovým cukrem ušleháme do světlé pěny a po troškách přidáváme rum dle chuti (příp. rumovou tresť nebo vanilkovou esenci).
Krok 3
Vychladlé laskonky plníme připraveným máslovým krémem. Cukroví udržujeme v chladu a suchu, jinak vlhne. Recept na laskonky je u konce. Dobré pochutnání!
Aby byly všechny laskonky stejné, můžeme si je předkreslit na rub pečicího papíru nebo použít formu na laskonky.