Jak pěstovat mangold | rady
Jak pěstovat mangold | rady. Mangold je velmi starou rostlinou, kterou znali již obyvatelé starověkého Egypta. Ti jej nejen pěstovali, ale i šlechtili. Dnes se mangold pěstuje jako listová zelenina hlavně pro listy a řapíky. Listy mangoldu se zpracovávají v kuchyni, podobně jako špenát, řapíky nahrazují chřest. (Mangold se nejvíce používá ve středomořské kuchyni.) Pěstování mangoldu je velice nenáročné a nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Zkusíte si vypěstovat mangold i vy?
Krok 1
Semínka mangoldu klíčí velmi dobře a je jedno, zda je vysejete v pařeništi, fóliovníku nebo přímo na záhon venku. V pařeništi je dobré předpěstovávat jen některé řapíkaté kultivary, které jsou náchylnější na chladná květnová rána.
Krok 2
Semena listového mangoldu se mohou vysévat přímo na záhon již během dubna až třeba do června. Nevyžaduje to žádnou vědu, stačí připravený záhon posypat semínky. Pokud by mangold rostl příliš hustě, po vyklíčení výhonky vyjednoťte a přepikýrujte.
Krok 3
Vhodným stanovištěm pro vysévání semínek mangoldu je slunná poloha, nejlépe na závětrné straně, a dostatečně humózní zemina s dostatkem živin. Vyžaduje pravidelnou a vydatnou zálivku. Nedaří se mu na stanovišti, které je vystaveno častým dešťům a následnému vysychání půdy v důsledku přímého slunečního svitu.
Krok 4
Pokud si chcete dát s vyséváním práci, pak semínka mangoldu zatlačte alespoň 2 až 3 cm hluboko do půdy a zhruba 15 cm od sebe. Mangold vyklíčí přibližně za 15 dní po vysetí a pak jej můžete jednotit a pikýrovat.
Krok 5
Jestliže necháte mangold na záhonu vykvést a vysemenit, budete mít naprosto bez práce neustále nové výhonky. Mangold je nenáročný a odolný, takže jej můžete sklízet od jara do podzimu.
Krok 6
Pokud budete pravidelně sklízet listy mangoldu, začnou rostliny přibližně v srpnu vytvářet květenství, které je potřeba pravidelně odstraňovat, aby rostliny věnovaly energii tvorbě listů a ne květů.
Krok 7
Sklízet by se mělo přestat zhruba v říjnu, kdy se listy tvoří již stále pomaleji. Rostliny můžete ponechat na místě, protože se stává, že na jaře znovu obrážejí. Aby nevymrzli, stačí přihrnout hlínu ke kořenům a zakrýt rostliny fólii nebo chvojím.
Tip na zpracování mangoldu: Čerstvý mladý mangold se výborně hodí zasyrova do salátů. Starší listy mangoldu a stonky můžeme vařit - jejich hořkost vařením mizí, takže nabídnou rafinovanou chuť, delikátnější než vařený špenát.