Jak upéct florentinky | recept
Vánoční cukroví jménem florentinky k nám nejspíše dorazilo ze slunné Itálie. Vzhledově jsou florentinky podobné marokánkám, ale liší se použitými ingrediencemi, které jim dávají nevšední a velmi lahodnou chuť.
Co je potřeba
Suroviny na florentinky:
- 60 g másla
- 60 g třtinového cukru
- 30 g hladké mouky
- 60 g mandlových lupínků
- 60 g nahrubo nasekaných kandovaných třešní
- 30 g najemno nasekané kandované anděliky (nemusí být)
- 60 g nasekané kandované kůry z citrusů
Suroviny na ozdobu
- 180 g čokolády na vaření
- 1 lžička másla
Krok 1
Nejprve si nakrájíme všechny ingredience. Samotná výroba těsta bude totiž velmi rychlá. Nemáte-li po ruce kandovanou anděliku (k sehnání v prodejnách se zdravou výživou), nahraďte ji stejným množství mandlových lupínků nebo kandovaných třešní.
Krok 2
Ve vodní lázni rozpusťte máslo, třtinový cukr a poté vmíchejte hladkou mouku. Vzniklou kaši stáhněte z plotny a nechte trochu vychladnout. Poté do ní zamíchejte mandlové lupínky, kandované třešně, anděliku a kůru z citrusů. Vše pořádné promíchejte.
Krok 3
Vyložte dva plechy pečicím papírem a rozpalte troubu na 180 °C. Lžící tvořte z těsta malé hrudky, které na plechu trochu rozplácněte. Nechte mezi nimi dostatek volného prostoru, protože florentinky se vlivem tepla ještě trochu roztečou. Pečte asi 10 minut, dokud placičky nezačnou zlátnout. Poté plech vyndejte z trouby. Nechte cukroví ještě dvě minuty odpočívat a pak ho opatrně přesuňte na chladný talíř nebo tác. Díky tomu vám florentinky nezhořknou a nebudou křehké.
Krok 4
Na závěr rozehřejte ve vodní lázni čokoládu spolu se lžičkou másla a rovnou stranu florentinek v ní namočte. Nechte oschnout a uložte do krabice. Florentinky potřebují na rozležení minimálně týden, ale máte-li rádi tvrdší cukroví, můžete je klidně péct i těsně před Vánoci.
Z této dávky těsta vytvoříte 22–24 kousků cukroví.