Jak upéct ořechové rohlíčky | recept
Ořechové rohlíčky | recept. Vánoční cukroví – ořechové rohlíčky by nemělo chybět na žádném svátečním stole. Těsto na ořechové rohlíčky je navíc univerzální: můžete ho použít jak do formiček, tak i k ručnímu vyválení úhledných rohlíčků. Recept na ořechové rohlíčky čtěte dále.
Co je potřeba
Těsto na ořechové rohlíčky:
- 330 g hladké mouky
- 250 g másla
- 160 g mletých vlašských ořechů
- 90 g cukru
- ½ lžičky strouhané citronové kůry
Na obalení ořechových rohlíčků:
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Krok 1
Do mísy prosijeme mouku, přidáme pokrájené změklé máslo, mleté vlašské ořechy, cukr a citronovou kůru. Vše důkladně promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Kouli těsta zabalíme do potravinové fólie a uložíme na půl hodiny do chladu. Mezitím rozpálíme troubu na 180 °C a případně vymažeme formičky.
Krok 2
Uleželé těsto vyndáme a tvarujeme rohlíčky. Formičky klademe na plech vyložený alobalem, ručně tvarované ořechové rohlíčky opatrně přeneseme na plech s pečicím papírem. Upečeme dorůžova (8-10 minut).
Krok 3
Ještě horké ořechové rohlíčky stáhneme z plechu, příp. vyklopíme z formiček a ihned obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru. Uložíme do uzavíratelné nádoby a necháme alespoň týden odležet.
Formičky při vtláčení těsta nepřeplňujeme. Ořechové rohlíčky mají tendenci trochu povyskočit a snadno ztratí tvar.