Jak upéct tatranské hvězdičky | recept
Jak upéct tatranské hvězdičky | recept. Na vánoční tabuli zaujmou tatranské hvězdičky svou nevtíravě jemnou chutí. Tradiční slovenský recept na toto vynikající vánoční cukroví je jednoduchý a pokud chcete, můžete si ho i delikátně vylepšit. Tatranské hvězdičky pečeme minimálně dva týdny před Vánocemi, aby se stihly dostatečně rozležet.
Co je potřeba
Na těsto:
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
150 g másla
150 g jemně mletých oříšků
2 žloutky
2 lžíce zakysané smetany
Na dozdobení:
moučkový cukr
marmeládu
Krok 1
Do mísy prosejeme mouku, přidáme pokrájené máslo, moučkový cukr a všechny ostatní ingredience. Nejdříve vše spojíme vařečkou a pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a ručně propracujeme.
Krok 2
Z těsta vyválíme plát silný asi 5 mm a vykrajujeme hvězdičky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem nebo alobal. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C, dokud nezačne povrch hvězdiček lehce hnědnout. Trvá to 10 až 15 minut.
Krok 3
Hvězdičky necháme vychladnout a poté spojíme každé dvě hvězdičky marmeládou. Vybírejte marmeládu s jemnější chutí, mně se osvědčila malinová nebo jahodová. Nakonec tatranské hvězdičky pocukrujeme moučkovým cukrem a uložíme do krabice.
Výraznější chuti docílíme, pokud smetanu v těstě nahradíme koňakem.