jaktak.cz

Jak upéct tatranské hvězdičky | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct tatranské hvězdičky | recept. Na vánoční tabuli zaujmou tatranské hvězdičky svou nevtíravě jemnou chutí. Tradiční slovenský recept na toto vynikající vánoční cukroví je jednoduchý a pokud chcete, můžete si ho i delikátně vylepšit. Tatranské hvězdičky pečeme minimálně dva týdny před Vánocemi, aby se stihly dostatečně rozležet.

Co je potřeba

Na těsto:
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
150 g másla
150 g jemně mletých oříšků
2 žloutky
2 lžíce zakysané smetany

Na dozdobení:
moučkový cukr
marmeládu

Krok 1

Do mísy prosejeme mouku, přidáme pokrájené máslo, moučkový cukr a všechny ostatní ingredience. Nejdříve vše spojíme vařečkou a pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a ručně propracujeme.

Krok 2

Z těsta vyválíme plát silný asi 5 mm a vykrajujeme hvězdičky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem nebo alobal. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C, dokud nezačne povrch hvězdiček lehce hnědnout. Trvá to 10 až 15 minut.

Krok 3

Hvězdičky necháme vychladnout a poté spojíme každé dvě hvězdičky marmeládou. Vybírejte marmeládu s jemnější chutí, mně se osvědčila malinová nebo jahodová. Nakonec tatranské hvězdičky pocukrujeme moučkovým cukrem a uložíme do krabice.

Výraznější chuti docílíme, pokud smetanu v těstě nahradíme koňakem.

 

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-tatranske-hvezdicky-recept.html