Jak udělat opilá oříšková srdíčka | recept
Jak udělat opilá oříšková srdíčka | recept. Chutnají a vypadají báječně. Hodí se jako vánoční cukroví a během roku si je můžete upéct pro jakoukoliv příležitost. Opilá srdíčka jsou ochucena alkoholem – rumem, ale nemusíte se je obávat dát ke konzumaci dětem. Pečením tato malá dávka alkoholu vyprchá, ale zůstane jen příjemné voňavé aroma. Přinášíme k vyzkoušení tento recept.
Co je potřeba
Na těsto:
400 gramů hladké mouky
kostku másla
140 gramů cukru
2 žloutky
citronová kůra
Na vrchní ořechovou část:
300 gramů moučkového cukru
80 gramů vlašských ořechů
50 gramů másla
3 lžíce rumu
sníh ze dvou žloutků
Krok 1
Hladkou mouku prosejeme na vále. Přidáme máslo částečně změklé a nakrájené na plátky, cukr, vaječné žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Ručně zpracujeme a prohněteme v hladké těsto. Pokud nám to čas dovolí, necháme jej asi hodinu v chladnu odpočinout.
Krok 2
Pak vyválíme na pracovním vále slabý plát a vykrajujeme srdíčka, která pokládáme na plech. Upečeme dorůžova při teplotě 180 °C po dobu cca 8 – 10 minut a necháme zchladnout.
Krok 3
Vlašské ořechy rozlouskáme, dobře prohlédneme, aby mezi jádry nezůstaly zbytky skořápek a rozdrtíme na drobnou směs, nebo umeleme na masovém strojku. Zpracujeme ořechovou hmotu tak, že smícháme rozdrcené vlašské ořechy s moučkovým cukrem, máslem, rumem a sněhem ze dvou bílků, nejlépe ušlehaným v páře.
Krok 4
Ořechovou hmotu rozválíme na pracovním vále posypaném moučkovým cukrem a začneme vykrajovat srdíčka. Vykrájená ořechová srdíčka pokládáme na upečená linecká srdíčka a trochu přimáčkneme.