Jak udělat arabský chléb - Pita
Pita chléb je velmi sytý. Hodí se jako příloha k masu a zelenině.
Co je potřeba
500 g mouky (polohrubá)
2 lžičky soli
3 lžičky olivového oleje
1 a 1/2 lžičky cukru
1 lžička sušeného droždí
360 ml vody
1 lžíce vinného octa bílého
sezamová semínka
kmín
trocha mléka
Krok 1
Z mouku, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme hladké těsto. Je potřeba do něj dostat co nejvíce vzduchu.
Krok 2
Necháme kynout 1 a 1/2 hodiny na teplém místě v míse, kterou jsme předtím vymazali zbývající lžící olivového oleje.
Krok 3
Poté těsto opatrně vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na 2 části. Ty položíme na plechy vyložené pečícím papírem a opět vytvarujeme oválné placky, které by neměly být tenčí než 1 cm.
Krok 4
Při tom všem se snažíme neporušit vzduchové bubliny. Plechy přikryjeme a necháme odpočívat ještě 20 minut.
Krok 5
Předehřejeme troubu na 250 °C. Po 20 minutách placky potřeme trochou mléka a prsty do nich vtlačíme vzor šikmé mřížky. Nakonec posypeme sezamovými semínky a kmínem, pečeme cca 9 –12 minut.